Министерството на отбраната: Русия е заплаха за България

Николаос Цитиридис 26 август 2014 в 16:00 13167 24

В стратегия за задачите на България до 2020 година като член на НАТО министерството на отбраната сочи Русия, кризата в Украйна, конфликтите в Близкия Изток и миграционния поток за най-големите заплахи за националната сигурност.

В стратегията "България в НАТО и в Европейската отбрана", която беше публикувана на 25 август, още в първата точка е посочено, че България е страна с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност.

По темата за кризата в Украйна, МО описва ситуацията така:

"Кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила.Това е отразено и видно и от бързото и драстично нарастване на бюджета за отбрана, което създава дилеми пред сигурността за останалите държави в света, но особено – за тези от региона. Отчитайки характера на държавно устройство на РФ, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло."

Сред основните рискове според МО са новата "хибридна война", която съчетава конвенционални методи с похвати от
партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона.

Според МО засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия остро провокира националните ни способности за отбрана.

"Това е ярко изразено във фокусирането на Русия в развитие на технологии за нощни операции, повишено наблюдение над целия електромагнитен спектър, употреба на безпилотни самолети и роботи, защита на тялото и особено значително увеличения обсег на оръжия за индиректен обстрел - способности, които в Българската армия отсъстват, или по които има сериозен недостиг", пише в стратегията на военното министерство.

В документа се отбелязва и присъствието на кремълските тролове, които заляха освен българските форуми, така и западните такива.

"Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаващаинтегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".

Тук може да прочетете и останалата част от стратегията на МО: 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!