Минималната учителска заплата се увеличава със 70 лева от 1 октомври

Александра Маркарян 27 октомври 2015 в 13:35 17570 5

Янка Такева, Владислав Горанов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева и министърът на финансите Владислав Горанов след срещата при премиера за учителските заплати

Минималната основна заплата за учителите ще се увеличи със задна дата от 1 октомври с около 70 лева или 12.6%.

Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след среща с премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов в сградата на Министерския съвет днес.

Минималната основна заплата за учителите от 1 януари 2014 г. е 530 лева. Размерът й е разписан в Наредба 1 на Министерството на образованието и науката от 2010 г. Тя се отнася за длъжностите младши учител, младши възпитател, учител, ръководител на компютърен кабинет, ръководител на филиал в междуучилищен център за трудовополитехническо обучение (МУЦТПО), логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, педагог, ресурсен учител, възпитател.

Заплатите на стариши учителите и старши възпитателите започват от 555 лева, а на главните учители и главните възпитатели - от 590 лева. От думите на председателя на СБУ не стана ясно дали и с колко ще се увеличат техните основни минимални заплати.

Такева уточни, че от 1 октомври 2015 г. минималната основна заплата ще се увеличи от 530 на 600 лева, а средният размер на учителското възнаграждение ще достигне 890 лева.

Наредбата на МОН определя само долния праг на заплатите. Точният размер на индивидуалните възнаграждения на педагозите се определя единствено от директорите, защото училищата получават делегирани бюджети, които ръководствата им разпределят сами. Бюджетът на всяко училище се изчислява като определения от Министерския съвет размер на годишната издръжка за даден вид училище (професионално, профилирано, общообразователно) се умножи по броя на записаните ученици.

За увеличението на минималните основни учителски заплати ще са необходими 20 млн. лева до края на годината. Те ще бъдат отпуснати от Министерския съвет на заседанието му на 28 октомври. За 2016 г. ще бъдат добавени 96 млн. лева, за да се запазят новите размери на основните възнаграждения на педагозите, съобщи министър Горанов.

С промяната средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страната.

"Образованието е приоритет и се опитваме максимално да задоволим нуждите му в бюджета", коментира Горанов.

В бюджета за следващата година е заложено и вдигане от 1 януари с 10% на заплатите в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главната инспекция по труда, където отдавна има напрежение заради ниските възнаграждения.

Увеличение се предвижда и на заплатите в НАП и митниците, но със символичните 5%, като синдикатите настояват на следващ етап то да достигне поне 8%, съобщи след срещата в Министерския съвет лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

“Това, което виждаме в проектобюджета, който от вчера вече е факт и беше потвърдено на срещата тук, е увеличение на заплатите в тези агенции, чийто служители са на терен и работят с гражданите и фирмите и на следващо място са отговорни за събирането на приходите в държавата и гарантират националната сигурност, стабилност и услугите на пазара на труда", коментира Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови