"Македонците доказват, че сме се наричали гърци и сърби с вода от 9 дерета" (видео)

Симона Костадинова 16 март 2015 в 16:04 12989 5

Николай Овчаров

"От девет дерета се прелива вода за това, че българите във Влахия (днешна Румъния) в периода XVII-XIX век са се наричали сърби или в по-редки случаи гърци".

Това заяви българският археолог Николай Овчаров на специална пресконференция по повод статия на македонския журналист Самуил Ратевски, в която се твърди, че българите през османското робство нямали национално съзнание, а се обявявали за сърби или дори гърци.

Овчаров е и лично засегнат от написаното, защото въпросната статия била препечатана и от няколко сръбски електронни медии, като в една от тях за илюстрация е сложена снимка на археолога.

В статията на Ратевски основната теза е, че през османското робство българите, които живеели в някогашна Влахия (наречена от автора на статията Румъния), са се самоопределяли за сърби или дори гърци.Това според журналиста показвало, че терминът "български" няма етническо съдържание.

"Отдавна е доказано, че това понятие няма етническо съдържание, но има смисъла на "прост, груб,вулгарен", пише в статията си македонецът. 

В подкрепа на тезата си той дава за пример думите на Паисий Хилендарски от "История славянобългарская", които според него преведени на македонски звучат така: „О, неразумна будало поради што се срамиш да се наречеш Болгарин?“.

Българският археолог е категоричен, че това е манипулация и дори фалшификация на историята. Той обясни, че наистина през този период много често в румънските документи се използва думата сърби за българите, но това имало своята цел. 

Българите в района от Букурещ до Свищов са били наричани сърби. Дори и днес се случва да срещнеш човек, който говори на български, но твърди, че е сърбин. Това е така, защото когато започва миграцията към влашките земи и когато турците идвали по тези места да събират данъци, те имали претенции към преселеното население като към тяхното. По тази причина влашките власти и българите преселенци се разбират, че ще получат земя, но срещу това трябва да нарекат себе си сърби или гърци, за да няма претенции към тях като население на империята, обясни археологът. 

Овчаров даде пример с няколко села и градове, които се намират в днешна Румъния, които са с българско население или имат български махали и подчерта, че те "възвръщат българското си самосъзнание".

Той обясни, че хората в тези населени места спазват стари български обичаи, които дори в България вече не се изпълняват.

Археологът обясни, че според него причина за подвеждащата македонска статия е, че "македонците се засягат от понятието българи и толкова упорито твърдят, че няма такова нещо", защото това противоречи на историята, която твърдят, че имат.

Той припомни, че именно в Македония е намерен Битолският надпис, който показва, че още през ХI век е имало български етноним и хората на тази територия са се самоопределяли именно като българи, а това е в разрез с македонската историография, според която македонска държава има през ХI- XII век. 

"Този журналист се занимава повече с това да говори против България, отколкото да обяснява македонската история", каза още археологът.

По време на днешната пресконференция Николай Овчаров каза още, че и тази година ще има пари за Перперикон. Археологът, който е ръководител на проекта при Перперикон, се похвали, че комплексът е успял да спечели нов проект, който да осигури финансиране за реставрация.

Перперикон се е класирал на пето място в списък от седем проекта, които да бъдат финансирани по Норвежката програма. Туристическата ни дестинация ще получи малко под 2 милиона лева, които ще бъдат използвани за реставрация и консервиране.

"Ще покажем как могат да се направят нещата, без да се прави бутафория", каза той и подчерта, че Перперикон е автентичен и само е консервиран и са вдигнати паднали скални маси.

Овчаров каза още, че с новото финансиране Перперикон ще бъде реставриран умерено и нямало да прилича на крепостта в Перник, например. Той допълни, че след приключване на проекта ще се вижда вътрешността на кулата в разкопания град, както и ще бъдат реставрирани северната стена на крепостта на цитаделата. 

Археологът обеща акрополът да бъде дигитално заснет, за да може да се гледа на 3D.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови