МО само се провери и оправда за оградата на границата

Юлиан Христов 24 февруари 2014 в 16:40 3533 0

Комисия в Министерството на отбраната не откри нарушения при провеждането на процедурата за доставка на материали за оградата на границата.

Проверката започна с разпореждане на военния министър Ангел Найденов, след като се появиха съмнения около прозрачността на процедурата по избор на доставчици на материали за оградата. След проведена скоростна процедура експерти в МО избраха няколко доставчици на материали само на базата на маркетиново проучване. Тази вратичка в закона даде възможност една от най-големите суми при доставката на материали – 3.313 млн. лв., да отиде във "Завод за пружини" АД, чийто собственик е общинският съветник на БСП в Казанлък Александър Минчев, който на последните парламентарни избори беше в листата на БСП в Стара Загора.

В края на миналата седмица Найденов назначи комисия, оглавявана от заместника му Иван Иванов, която трябваше да провери как е проведена поръчката. Комисията е работила в събота и неделя и според заключенията в доклада ѝ не са открити нарушения на процедурите. В резултат няма да има и наказания или уволнени служители.

На пресконференция зам.-министър Иванов поясни, че се очакват и резултатите на паралелен одит от Инспектората на Министерски съвет, който трябва да приключи в края на месеца. Ако в в него бъдат констатирани нарушения, министерството ще назначи пореден вътрешен одит.

По този начин това ще се превърне в една от най-проверяваните дейности на МО, след като и от ГЕРБ обявиха, че са сезирали прокуратурата.

„Не виждам нищо, което влиза в противоречие със закона или дава основания за съмнения в командването на Сухопътните войски“, коментира пред журналисти военният министър Ангел Найденов. Според него зад избора на фирма "Завод за пружини" АД не стоят политически пристрастия, „след като тази фирма е единствен производител на подобни изделия в България“.

Найденов обясни, че като второстепенен разпоредител с бюджетни средства Сухопътните войски (СВ) могат да провеждат обществени поръчки и няма нищо смущаващо в това, че в ръцете на командването са оставени близо 8 млн. за строежа на оградата. Освен, че СВ са второстепенен разпоредител, те са и изпълнител на строежа на оградата. Това означава, че командването е наясно точно от каки материали и техника има нужда, за да може да ги договори. 

В същото време стана ясно, че водещи критерии в избора на доставчици за телената мрежа са били финансовите показателите на фирмите за последните три години, максимално сходен до заданието на МО предмет на дейност и размер на капитала. Сред критериите обаче не е била посочена цената, като тя е договаряна едва след като е бил избран съответният изпълнител.

В конкретния случай с казанлъшката фирма "Завод за пружини" АД администрацията на МО дори успяла да свали офертата, която им била предложена. След като била избрана фирмата, е проведена среща с управителя ѝ, като първоначалната цена била занижена с около 120 хил. лв.

От изнесените данни от МО обаче стана ясно, че тази фирма не е била единственият вариант за избор за доставка на спирала режещ тел. Направено е проучване на още три фирми, една от които се оказала представител на британска компания. Оценителната комисия обаче стигнала до заключението, че за вноса на материала ще бъде изгубено ценно време. Друга фирма предлагала плетена ограда, а за третата потенциална фирма доставчик не била открита регистрирана дейност по заложените от комисията критерии. 

На 21 февруари са доставени първите материали за строителството на оградата, като са изградени 3000 фундамента за пилони, а до момента са усвоени 71 хил. лв. Министерството ще отчита всяка седмица какво е свършено по проекта, като амбицията е в рамките на 60 дни оградата да бъде изградена. 

Военният министър Ангел Найденов не скри, че очаква нова бежанска вълна със затоплянето на времето. Според военното разузнаване опасност за засилване на бежанския поток реално може да се очаква от Афганистан, където в края на тази година трябва да се изтеглят всички коалиционни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови