МО: Няма искане от САЩ за разполагане на танкове в България

ОFFNews 26 ноември 2014 в 19:54 2234 6

Министерство на отбраната

"Няма официално постъпило запитване към нашата страна за бъдещо разполагане на военна техника на САЩ на територията на България", съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Съобщението на министерството е по повод изявлението на командващия на въоръжените сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжи, който обяви по-рано днес, че американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни - членки на НАТО, включително в страни от Източна Европа за участие във военни учения.

От МО подчертават, че Ходжи визира цялостната концепцията на САЩ за по-интензивно военно сътрудничество между страните членки на НАТО.

Според подписаното между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната на територията на нашата страна всяка година се провеждат съвместни военни подготовки и учения. Целта е да се повиши съвместимостта на въоръжените сили на двете страни, посочиха от министерството.

През последните четири години се наблюдава увеличаване на годишна база на броя на съвместните подготовки, тренировки и учения като за участие в тях се привличат и военни формирования от въоръжените сили на други държави-членки на НАТО и страни-партньорки, допълват от ведомството.

В изпълнение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през следващата година предстои на територията на България да се проведат около 23 съвместни подготовки и учения с участието на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Целта е да се повишава физическата подготовка на въоръжените ни сили за изпълнение на задачи в съвместни операции. Част от тези съвместни подготовки са в контекста на провеждащото се в момента на територията на Полша учение „Атлантическа решителност“, уточниха от военното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови