Ловят мечки на Витоша с убити бездомни кучета за стръв (снимки)

OFFNews 15 януари 2014 в 14:38 16386 23

Убити улични кучета за стръв

Снимка "Четири лапи"

Убити улични кучета за стръв

За пореден скандален случай на жестокост към животни, комбинирана с бракониерство разкри фондация „Четири лапи“. На ловджийско чакало в природен парк „Витоша“ са открити три трупа на улични кучета, заложени за захранване на мечки-стръвници.

Това е стръв за будните мечки, които не са заспали заради топлата зима, коментира д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар в „Четири лапи“.

„Сигналът ни беше подаден от туристи, които са се разхождали на Витоша в района над с. Чуйпетлово. На място установихме наличието на три трупа на улични кучета, по които имаше рани от сачми. Труповете бяха заложени до ловджийско чакало като стръв за едър хищник, а в района единствените такива са кафявите мечки. Едното от животните е било кастрирано и чипирано от нас, като адресът, от който е било заловено, е в центъра на София. Не е ясно как се е озовало от другата страна на Витоша", каза ветеринарят.

Ловът на мечки у нас е забранен, вече е прекратена и досегашната практиката на издаване на разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура на Европейската комисия, припомниха от организацията. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки.

„В случая става въпрос за изключително нагло бракониерство, което по данни на запознати вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство”, коментира Явор Гечев от „Четири лапи“. „Тази година зимата е мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я остреля. Макар това да е абсолютно незаконно, на сайта на ДЛС „Витошко-Студена” дори има и ценоразпис за отстрел на кафява мечка, като цената за оценен на 400 точки трофей е от 10,000 евро.”

От организацията припомнят, че държавно ловно стопанство „Витошко-Студена”, в чиято територия попадат и районите над с. Чуйпетлово, е прословуто с порочните си практики. Преди години служители на стопанството изнесоха информация за действаща схема за измама, при която гостуващите ловци стреляли по макет на глиган, а след това им било представяно предварително отстреляно животно. Стопанството е посрещало „видни“ гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

Фондация „Четири лапи“ отправи благодарност към екоминистерството и Областна дирекция по безопасност на храните за бързата реакция и направената проверка по случая. Полицията обаче е отказала да изпрати свой представител, посочиха оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!