Къщата на Александър Стамболийски - разграбена и съсипана

OFFNews 04 март 2015 в 11:41 6669 6

Снимка bTV

136 години след рождението на министър-председателя Александър Стамболийски къщата, в която е живял и която днес е паметник на културата, е разграбена и съсипана, съобщават от Би Ти Ви

Александър Стамболийски е живял в тази къща през 1921 г. В нея са се събирали най-влиятелните мъже в държавата, за да решават съдбата на България. 

Тъжното в историята е не само как изглежда сграда днес, а и фактът, че много от хората, които живеят в близост, дори не знаят кой и кога е живял в тази къща. Не знаят, че днес това е паметник на културата. Единственото, което виждат в тази вече полуразрушена къща е опасност. Опасност да не се срути върху децата им, които си играят в нея. 

До 2010 г. къщата е стопанисвана от БЗНС, а след това тя става частна собственост на наследниците на Александър Стамболийски. 

"За времето си е била красива, но тя не беше поддържана през всичките години. Беше доста захабена отвънка, но като цяло беше здрава и мебелировката, която, според мен, е основната музейна стойност, си седеше вътре непокътната и наистина ние така я заварихме.", коментира Иван Кожухаров - правнук на Стамболийски.

За да запази къщата Иван решава да премести офиса си вътре и да сложи решетки на прозорците, тогава обаче се случва погром, за който, според наследниците на министър-председателя, е виновно, "намиращото се на близо, циганско гето".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови