Кутев с тревожна реч за боядисването на "Съветската армия"

OFFNews 28 март 2014 в 14:25 1795 38

Боядисаният паметник на

Снимка БГНЕС

Въпрос около мерките, които МВР предприема, за да съхрани културното наследство, отправи към вътрешния министър Цветлин Йовчев червеният депутат Антон Кутев.

Питането на социалиста бе част от днешния парламентарен контрол. То бе провокирано от неколкократните акции, при които бе изрисуван паметникът на Съветската армия.

Във въпроса си Кутев изрази тревога, че посегателството над паметници е симптом за проблеми в обществото.

Ето какво заяви от парламентарната трибуна депутатът на "Коалиция за България":

За мен е важно да си дадем сметка, че нашият народ, нашата държава има памет. И тази памет е изключително важна за всички нас. Важна е, защото това е историята, от която излизаме, това е начинът, по който мислим. Може на мен да не ми харесва една част от тази история или от изкуството, което сме създали, на други не им харесва друга. Тук е важна ролята на държавата, защото всеки може да оценява изкуството или даден паметник по свой собствен начин. Само че въпросът е какво прави държавата, за да гарантира реда.

Нека ви напомня, че навремето при разрушаването на Рим е имало случаи, при които хуните никак не са харесвали голите римски тела, които са срещали по улиците, в резултат на което просто са ги разрушавали. Аз съм сигурен, че на онези хуни, които са влизали в Рим, тези статуи с голи римски тела са им изглеждали със сигурност зле, ако не и богохулно. Те са били много извън тяхното естетическо възприятие. Само че резултатът, не само за Рим, а и за целия свят е драматичен с това, което те са направили с разрушаването за паметниците. Нека да напомня, че само няколко години след това Рим престава да съществува.

Аз сега задавам въпроса: "Как опазваме паметниците?" Задавам го с ясното убеждение, че държава, която не може да опази паметниците, скоро ще спре да съществува, защото паметниците са част от онази част на народа и съзнанието на народа, които по някакъв начин ни връщат в миналото, в цялото ни противоречиво минало. Може би има държави на света, в което аз не вярвам, които имат еднозначно минало, но нашата не е такава.

В края на краищата, ние видяхме какво се случва - някакъв човек решава, че не харесва изкуството и изведнъж решава, че може да отиде и да го омаже в някакъв цвят, или нещо друго да направи с него. Това е невежество в обществото. Въпросът е, че това е тенденция, която води до резултати в нашата държава.

Това е духовна тенденция, която ние не бива да допускаме. С ясното съзнание, че имуществото, даже и такова, с ясното съзнание, че за съжаление се случват тежки престъпление, които всъщност са наистина по-важни, но ако ние го подценим сега това - че някой решава, че може да направи нещо с паметника на Съветската армия. Ами, да, но зад този паметник стоят определени човешки съдби, които са прекъснати на по 20-30 години, там лежат костите на хора, там лежат хора, които не са довели живота си до старостта. И това, че на нас в момента не ни харесва естетически вдигнатият автомат... Вижте какво се случва във Виена. Във Виена точно до Белведере стои паметник на Съветската армия - голям, позлатен, и никой не си помисля да направи даже графит върху паметника. В Будапеща, на 50-100 м от парламента, стои паметник на Съветската армия. И в онези държави на никого не му хрумва, че може да оскверни тези паметници."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!