Контрабандата с цигари расте, управляващите винят ГЕРБ

Нели Чолашка 29 ноември 2013 в 14:15 4056 5

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

 

За ръста на контрабандата с цигари са виновни негативните проявления при управлението на ГЕРБ, обяви в кулоарите на парламента финансовият министър Петър Чобанов.

Поредното проучване за размера на незаконната търговия с цигари показва, представено вчера в присъствието на Чобанов, сочи, че тя отново бележи ръст.

За периода април - май 2013 г. делът на нелегалните продукти е нараснал до 18.8% спрямо октомври 2012 г., когато е бил 15.3 на сто. Ръстът е със забележителните 22.8%.

Проучването е по поръчка на пет компании, които два пъти в годината предоставят данните от него на правителството по инициативата "Срещу незаконната търговия с цигари".

"Категорчино тази тенденция е започнала през 2010 г., после има известно намаление при намаляването на цените. После имаме известно намаление на този процент при намаляването на цените, но от 2011 г. отново имаме увеличение и това, което се случва от октомври 2012 г.  до април 2013 г. е, че продължава тази тенденция", коментира Чобанов.

Той обвини лошата координация на действията между МВР и Агенция "Митници" при кабинета "Борисов". Сами бяхте свидетели на интервю на Ваньо Танов, в което той ясно и категорични посочи тази практика, аргументира се финансовият министър.

На въпрос в какъв срок правителството на Пламен Орешарски ще обърне тази тенденция той отговори: "В срок, в който върнем Агенция "Митници" към нормалността, тъй като към момента там и структурно, и организационно са направени промени, които не са в посоката да могат да бъдат овладени тези тенденции.

В момента там се налага сериозно преструктуриране. В началото ще се опитаме с действаща структура да постигнем по-добри резултати, но очаквам до месец един нов устройствен правилник на агенцията", обяви още Петър Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови