КЗП завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора

Александра Маркарян 15 септември 2014 в 13:34 9871 6

Снимка sxc.hu

Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу трите мобилни оператора Vivacom, Globul и Mtel заради прекомерно високи неустойки при прекратяване на договори, съобщиха от Комисията днес.

КЗП е установила, че общите условия на срочните договори и на трите оператора съдържат една и съща неравноправна клауза.

Тя предвижда клиентите да заплатят прекомерно висока неустойка - всички месечни такси до изтичане срока на договора, в случай на прекратяването му по тяхно желание, независимо по каква причина.

Така, например, когато потребителят пожелае да прекрати договора дори поради: лошо качество на услугите, неправилно или неточно изпълнение на договора от страна на доставчика, промяна на адреса за ползване на услугата и невъзможност от страна на телекома да я достави на новия адрес или при други, подобни на посочените дотук обективни обстоятелства, потребителят е задължаван на базата на въпросната неравноправна клауза да заплати на оператора необосновано висока неустойка.

Така уговорена, "неустойката е изцяло санкционна и излиза извън предвидените по закон присъщите функции на неустойката – обезпечителна, обезщетителна и санкционна, които трябва да са налице едновременно", се казва в прессъобщението на КЗП.

В конкретния случай клаузата е неравноправна, защото принудително обвързва потребителя и води до "явно неравновесие между правата и задълженията на двете страни по договора", пишат от КЗП.

В същоно време, според чл. 146, ал. 2 от Закона за защита на потребителите, неравноправните клаузи са нищожни, освен ако не са били уговорени индивидуално. Ако договорът (както е в случая) може да се прилага и без наличието на клаузата, той остава в сила.

КЗП е изпратила писма до трите мобилни оператора, с които им представи направените бележки и им е дала препоръки за коригиране на цитираните неравноправни клаузи в определени срокове. Телекомите обаче не са се съобразили с препоръките, поради което КЗП завежда колективни искове срещу тях за прогласяване на въпросните клаузи за нищожни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови