КЗК спря проекта за тунел под жълтите павета в София

Нели Чолашка 22 април 2014 в 13:30 12451 8

Проектът, който предвижда тунел под жълтите павета в София.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени класирането за две от позициите на конкурса на Столична община за нов облик на центъра на София.

Целта на конкурса е с одобрените проекти да се кандидатства за пари от Брюксел през настоящия програмен период (2014-2020), с които основно да бъде ремонтиран центърът на столицата.

В него централната част на града беше разделена на четири зони. По жалба на некласираните участници „Стефан Добрев – архитектура и дизайн“ ЕООД, „Архинекс“ ООД и „Булархарт“ ЕООД се отменя класирането за две от позициите.

Една от тях е за пространството по бул. "Цар Освободител" от Партийния дом до ул. "Г.С. Раковски". На първо място беше класирана "Никонсулт" ЕООД. Техният проект предвижда тунел за автомобили под жълтите павета на пл. "Александър I".

Нарушението при класирането за тази зона е, че техническата комисия не е направила доклад и не е отразила изследването на съдържанието на конкурсните проекти, а е взела немотивирано решение, според което всички конкурсни проекти могат да бъдат допуснати до журиране. КЗК постанови е процедурата да продължи от етап проверка на проектите от техническата комисия за съответствие с изискванията на конкурсната програма.

Отменят се и класиранията за проекти за нов облик на улиците "Граф Игнатиев", "Шишман" и "6-ти септември".

Фирмата победител в конкурса за "Граф Игнатиев" - "А.Д.А" ООД - предвиждаше движението на трамваи да бъде спряно и улицата да стане пешеходна. Тук забележката на КЗК е, че от протоколите не става ясно как са оценени конкурсните предложения на участниците, поради което оценките са обосновани само формално. Комисията връща процедурата на етап разглеждане, оценка и класиране на конкурсните проекти.

Отново ще свикам комисията и ще направим ново класиране за зони 2 и 3, каза главният архитект на София Петър Диков. Той смята, че това ще се случи бързо.

С окончателно одобрените проекти, след изтичане на всички процедури по обжалване, Столичната община ще кандидатства за финансиране около 50 млн. евро по Оперативна програма "Регионална развитие" за програмен период 2014-2020 г., напомни главният архитект.

Оптимистичният вариант е те да бъдат реализирани през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови