Истинското краве масло: 82% мастни единици и 16% вода

OFFNews 01 октомври 2014 в 07:34 26777 5

"Истинското масло е 82% мастни единици, 16% вода и останалите 2% са сух немаслен млечен екстрат. Когато го извадите от хладилника, то е твърдо, трудно се маже и има характерния за маслото вкус." Така зам.-председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Симеон Присадашки описа истинското масло в коментар за Нова тв по повод резултатите от изследване на асоциация "Активни потребители".

Стандартът за истинското масло е залегнал в Регламент 1255/1999г. на ЕС

От тестваните в две лаборатории 15 марки масло при пет е установено наличието на немлечни мазнини. Само при една от тях (Масло смес "Хранинвест") това е обозначено на етикета, но измереното количество е 50%, а декларираното - 30%. В останалите четири случая нарушението варира между 10 и 50% (Fine Food, “Хранинвест”, Kitchen Butter), а при марката Miltex съдържанието на немлечни мазнини достига шокиращите 75%, показва изследването.

Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др.

При пет от пробите (Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис, MILTEX) е установено по-ниско съдържание на мазнини от декларираните. При “Хранинвест” и Miltex разминаването е до 2%, но при останалите три (Fine Food, Kitchen Butter и Филипополис) то е с 10-11%.

Установени са пет случая на завишено количество вода спрямо обозначеното - при Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис и Miltex. При шеста марка - Horeca, няма разминаване с обявеното, тъй като не е обявено водно съдържание, но измерената стойност е по-висока от заложеното в европейския регламент.

Добавянето на повече вода влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагосъдържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

При пет от изпитаните продукти на етикета не е посочено водното съдържание (Alpenbutter “Meggle”, Deutsche Markenbutter, Полско масло “Mlekovita”, Horeca и Верея).

Асоциация "Активни потребители" е изпратила резултатите до Българската агенция за безопасност на храните преди повече от 10 дни. Реакцията на БАБХ вчера обаче беше, че научила за изследването заедно с медиите - т.е. на 29 септември.

Специалистите препоръчват БАБХ да изпрати пробите в референтната лаборатория на ЕС във Франция, за да е сигурно, че резултатите от тестовете няма да бъдат повлияни от странични фактори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови