"Инвестбанк" осъдена да плати близо 8,9 млн. лева на майката на убит бизнесмен

OFFNews 27 февруари 2015 в 21:03 25753 6

Петя Славова

Софийският градски съд е осъдил “Инвестбанк” да заплати на “Месокомбинат Варна” АД близо 2,5 млн. долара, плюс лихвите, плюс обезщетение в размер на 1,4 млн. евро, плюс съдебни разноски от 715 хил. лв.

Председател на Надзорния съвет на банката е Петя Славова.Общата сума, която "Инвестбанк" трябва да заплати на “Месокомбинат Варна” АД, е към 8,9 млн. лева по сегашния курс на валутата.

В същото време, заради публикации на e-vestnik.bg по темата, сайтът е даден на съд за нанесени на Петя Славова неимуществени вреди от журналиста Иван Бакалов. Искът е в размер на общо 100 000 лева.

“Месокомбинат Варна” АД е дружество, управлявано от майката на убития варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Три фирми, свързани с него, превеждат общо над 5 млн. долара на депозити в “Инвестбанк” през 2009 г. и скоро след това установяват, че парите са изчезнали от сметките.

С решението на Софийския градски съд едната от фирмите - “Месокомбинат Варна” АД, успява да докаже, че парите са отнети неправомерно.

В решението на съда се казва:

В крайна сметка за търговския спор, предмет на иска и съответно на делото, е абсолютно ирелевантно кой точно е „откраднал” средствата от депозитната сметка на ищеца. Ирелевантно е и дали средствата са откраднати. Но е безспорно, че те не са налични по депозитната сметка на ищеца. Релевантно е, че ответникът дължи връщане на влогодателя на вложената сума в щатски долари и уговорената в договора възнаградителна лихва.

Твърденията на банката са, че парите са изтеглени от сметката чрез интернет банкиране. Експертиза обаче доказва, че за периода от 01.01.2001 г. до 16.07.2013 г. не са извършени банкови операции дистанционно чрез интернет банкиране:

Странно е обаче, че на лицето Б.М. никога банката не е предоставяла възможност за Интернет банкиране и разгледаните от вещото лице код и потребителско име не е ясно от кого са използвани. По делото не е налице нито едно писмено доказателство като например искане за предоставяне на Интернет банкиране, протокол за предаване на код и пр., което да носи подписа на г-жа М. във връзка с предоставяне на права по Интернет банкиране, а предоставянето на права без наличие на такива документи е невъзможно и в пълно противоречие с нормативната уредба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови