Изборът на шеф на ВКС започна със съмнения за манипулации

OFFNews 29 януари 2015 в 10:20 2255 5

Заседанието, на което Висшият съдебен съвет (ВСС) днес трябва да избере председател на Върховния касационен съд (ВКС), започна със съмнения за честно провеждане на избора.

В началото на заседанието членът на съвета Юлия Ковачева предложи все пак да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини, а не чрез машинната система на ВСС. Поводът са критиките срещу системата за гласуване, която използва ВСС.

В отговор колегата ѝ Ясен Тодоров каза, че подобни мнения са провокация. "Не мога да разбера защо трябва да се внася напрежение. Има членове на ВСС, които работят против интересите на съвета и интересите на България. Те имат специална цел. Някои членове умишлено гласуваха повече от един път при даден избор", коментира Тодоров.

Той каза, че ако се спазват правилата и всеки гласува по съвест, изборът ще бъде проведен честно. Тодоров смята, че ако има членове, които "натискат копчето" за гласуване повече пъти от необходимото, то това зависи от тяхната съвест. 

След него Галина Карагьозова заяви, че не е съгласна с репликата на Тодоров. Тя определи изказването му като нескрито обвинение срещу членове на ВСС.

Калин Калпакчиев все пак предложи да се обсъди възможността да се гласува с бюлетини. Петима членове на съвета подкрепиха идеята, 16, сред които и главният прокурор Сотир Цацаров, бяха против, двама се въздържаха.

Заседанието се провежда в отсъствието на правосъдния министър Христо Иванов, който е на неформална среща на министрите на правосъдието от страните на ЕС във Вилнюс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews