Златанов отказал да стане защитен свидетел срещу властта

OFFNews 25 ноември 2014 в 11:35 4253 1

Филип Златанов

В следствието, в самото начало, на мен ми предложиха да стана защитен свидетел - да бъда изведен от страната, да бъда осигурен там, както и семейството ми, ако свидетелствам срещу властта. Аз веднага казах - не!

Това казва в интервю за в. "Труд" бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, който е подсъдим заради тефтерчетата със записките си. Златанов е категоричен, че не той е предложил "офертата" на прокуратурата за споразумение. Тя дошла от шефа на столичното следствие - Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, основен свидетел срещу бившия военен министър Николай Цонев, сочен за близък до Делян Пеевски и назначен начело на следствието през март 2013 г.

В писмо до Агенция "Фокус" главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Златанов имал намерение да разкрие "всичко за начина на въздействие и за източника на всяка „инструкция” в бележника си", срещу споразумение за условна присъда". "Офертата" обаче била валидна само за едно денонощие, след което Златанов отказал да дава обяснения.

В интервюто си пред "Труд" Златанов обяснява, че отказа предложението, защото да се крие цял живот в чужда страна за него би било наказание.

"Плюс това нямах какво да кажа против Борисов, против властта... Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не", допълва Златанов.

Той изразява и съмненията си, че предишният му адвокат имал някаква договорка с Петьо Петров. Шефът на следствието бил разочарован от отказа на Златанов да съдейства и споделил това с адвоката му. По-късно, именно по съвети на адвоката, делото на първа инстанция мина по съкратената процедура, а резултатът от делото беше три години и половина затвор за Златанов. 

Запитан къде са тефтерите му, които бяха откраднати на 5 ноември от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи графологична експертиза, Филип Златанов заяви лаконично:

"Не зная повече от вас. Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови