За честит първи учебен ден: Пернишко село гони деца бежанци от клас

OFFNews 15 септември 2014 в 08:35 17303 32

С грозен скандал вместо с празник започна първия учебен ден в пернишкото село Калище.

Родители планират за обявят бойкот на учебната година, защото не искат децата им да учат заедно с ученици бежанци. Общината и учителите също е искат бежанците.

Само и само да не допуснат 10-ината младежи в училището, в селото се разпространяват всякакви слухове срещу бежанците - например че сред тях има болен от малария, че сирийците не знаели български и че нямало как да ги интегрират, че от държавни институции ги принуждавали да ги приемат със заплахи, че ще им спрат училищните автобуси или ще ги закрият. От общината негодуват и че им казали в последния момент - 15 минути преди да дойдат бежанците. Учителите пъщ не искат да работят с децата и обясняват, че се страхуват от болести.

Всъщност истината е, че в училището има общо само 18 ученици, които учат в смесени паралелки и сирийските ученици само биха помогнали то да не бъде закрито, каза експертът от МОН Лазар Додев пред bTV. Оказа се също, че децата не са неподготвени за българските условия - те са минали 6-месечен курс по български език.

Додев бе категоричен, че никой няма намерение да спира училищните автобуси за Калище, които извозват деца от различни населени места, а напротив - че ще бъде осигурен допълнителен автобус, с който децата бежанци да стигат до селото.

"Не мога да повярвам на това, което чувам. За първи път такова нещо се случва в моя живот. Когато аз съм учила, имаше много гръцки имигранти. Никога този проблем не е съществувал за нас. Изключително разтревожена съм, че има хора, които смятат, че децата от нашия приемателен център няма да бъдат допуснати в училище.

От Агенцията ще разговаряме с общинските власти и родителите. Не съм знаела за този проблем, не съм предполагала, че в България има място, където родители могат да се обърнат срещу деца на чужденци", коменитра Анна Андреева от Агенцията за бежанците пред bTV.

"Вероятно може да се каже, че сме нетолерантни. Трябва да свикваме, че и България ще става мултикултурна държава, натам върви светът", коментира бившият вицепремиер и министър на образованието доц. Даниел Вълчев пред bTV.

Според него реакцията на хората в селото е провокирана и от факта, че не е имало достатъчно публичност при вземането на решението и критериите, по които е било определено къде да бъдат настанени бежанците.

"Какво всъщност ни казват тези хора: "Защо аз, а не другите?". В България публичните процедури никога не са публични и хората смятат, че това, което им се е случило, им се е случило несправедливо", коментира още той.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов открои друг проблем - че всъщност решението децата да бъдат разпределени в това село и това училище не е много разумен, защото при 18 българчета в него няма как сирийските деца да се интегрират.

"Това е проблем на държавно строителство. Там има 18 деца, кой ще бъде интегриран? Те трябва да бъдат разпределени така в страната, че да могат да се интегрират", каза Игнатов.

Случаят "Калище" много силно напомня острата реакция на жителите на село Розово срещу бежанците, предизвикала остро възмущение в цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!