Защитен свидетел по делото за КТБ купил сградата на банката

OFFNews 22 май 2015 в 19:41 7553 6

Защитен свидетел по делото за КТБ е придобил сградата на банката на площад „Гарибалди“ в София. Това съобщи Иван Костов пред bTV.

Костов отказа да каже за кой защитен свидетел става въпрос, но подчерта, че всичко това се случва пред очите на прокуратурата.

По информация на телевизията става въпрос за защитения свидетел Бисер Лазов.

През декември миналата година Мирослав Иванов написа в блога си, че Лазов е източвал фирми, кредитирани от КТБ, и е прехвърлял под контрола на свои фирми редица имоти, апартаменти и магазини в цяла България.

Сред тях са имот от 150 дка край Кара дере, както и централата на КТБ на „Гарибалди“.

Активите са съсредоточени в новото дружество „Балкан ерма“, в което формално Лазов няма участие, но има косвени връзки с него чрез пернишкия бизнесмен Ангел Христов.

Схемата е копие на модела, по който са оперирани компаниите около КТБ. Точно заради изясняването на схемата и връзките на КТБ с тези фирми Бисер Лазов е привлечен за свидетел, обяснява Мирослав Иванов.

Сградата, в която се помещаваше централата на КТБ, не е собственост на банката от края на 2013 г., когато КТБ я продава на „Евробилд 2003“. Компанията е притежавана от управляваното от Лазов „Аквафинанс“. То пък е собственост на „Синтетик“. Това дружество пък е притежавано от „Евробилд проект“, което е собственост на „Юлинор“. На дъното на тази поредица е никому неизвестната Юлия Илиева, за която се смята, че е подставено лице на Лазов.

На 31 октомври 2014 г. „Евробилд 2003“ учредява ипотека върху сградата на „Гарибалди“ в полза на „Ню кооп инвест“, еднолична собствност на пернишкото „Еко пазари“, което пък е притежавано от 24-годишния Лъчезар Христов – син на семеен приятел на Бисер Лазов – Ангел Христов.

„Евробилд 2003“ има близо 85 млн. лв. кредити към КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови