Започва изплащането на парите в КТБ

OFFNews 04 декември 2014 в 07:29 5106 2

Днес започва изплащането на парите в КТБ. То ще продължи 5 години, считано от 4 декември 2014 г.

От рано сутрин пред затворените по това време клонове на банките в центъра на София започнаха да се събират хора, видя репортер на OFFNews.

Вложителите в затворената на 20 юни Корпоративна търговска банка могат да получат гарантираните до 196 000 лева (когато те не са по договори, предвиждащи индивидуално договорени лихви) от клоновете на 9 банки. 3300 души имат над тази сума в КТБ, но ще получат само гарантирания размер чрез банките: Алианц Банк България АД; Банка ДСК ЕАД; Обединена българска банка АД; Първа инвестиционна банка АД (тя ще обслужва и чуждестранни лица); Райфайзенбанк (България) ЕАД; СИБАНК ЕАД; УниКредит Булбанк АД; Централна кооперативна банка АД и Юробанк България АД.

Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН — за физическите лица, и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ — за юридическите лица. То е следното:

ЕГН/ЕКИ Банка

0 Банка ДСК ЕАД
1 Обединена българска банка АД
2 Юробанк България АД
3 Райфайзенбанк (България) ЕАД
4 Алианц Банк България АД
5 УниКредит Булбанк АД
6 УниКредит Булбанк АД
7 Централна кооперативна банка АД
8 СИБАНК ЕАД
9 Първа инвестиционна банка АД, вкл. обслужването на чуждестранните лица

Вложителите трябва да отидат в офис на определената им обслужваща банка, където трябва да представят: за физическите лица – лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице; за юридическите лица – ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).

Те могат да си открият сметка в обслужващата банка и да оставят сумата на влог в нея; да наредят превод на сумата по посочена от тях сметка в друга банка; да изтеглят парите в брой. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането.

При разпореждане със сумите вложителите следва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ, която могат да намерят на уебсайта на ФГВБ. Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка.

Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, са публикувани на уебсайта на ФГВБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ.

ФГВБ изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!