Запорираха имущество на Цветан Василев, оставиха му два самолета (обновена)

Юлиан Христов 26 август 2014 в 12:32 15857 10

Имуществото на Цветан Василев е запорирано, съобщиха за OFFNews от Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество.

От комисията уточниха, че СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на председателя на надзорния съвет на КТБ, което представлява общо 37 позиции - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, уточняват от комисията. На по-късен етап обаче те биха могли да бъдат конфискувани, ако се установи, че в последните 10 години разходите на Василев и съпругата му надвишават приходите им с повече от 250 хил. лв.

Мажоритарният собственик на КТБ вече не може да се разпорежда със собствеността си. Лично на свое име банкерът има единствено автомобил "Рено Меган". Всичко останало е записано като собственост на негови и на жена му фирми. Става въпорс за общо 10 автомобила, имоти в София, Пловдив, Варна, Банско, Созопол, Царево, както и наследствена къща в Габрово. Банкови сметки на семейството не са запорирани, тъй като не е свалена банковата тайна.

Решението на комисията е очаквано заради обвинението към Василев за финансови злоупотреби в особено големи размери. 

Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Той беше привлечен като обвиняем задочно, тъй като към момента той е в неизвестност. 

Запорът е направен на 22 август. Освен имущество на Василев Софийският градски съд е уважил искане на прокуратурата и е наложил запор и възбрана на имуществото и на подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който беше привлечен също като обвиняем по аферата около КТБ. Запор на имуществото е наложен и членовете на Изпълнителния съвет на банката Орлин Русев и Александър Панталеев, както и на Георги Зяпков - ръководител управление „Кредитиране“, счетоводителката Маргарита Петрова, Мария Димова - главният счетоводтел на банката и заместничката ѝ Борислава Тренева.

Комисията има правото в рамките на 12 месеца да направи проверка на доходите и разходите на всички 10 лица, привлечени като обвиняеми по казуса КТБ и да поискат отнемане в полза на държавата на тяхното имущество, ако за последните 10 години бъде установено разминаване между разходите и приходите им. 

Междувременно от прокуратурата потвърдиха, че Цветан Василев е обявен за международно издирване от Интерпол на 28 юли, като на 13 август заместник на главния прокурор е изпратил на МВР искането за издивраве и задържане в МВР. След залавянето в страна член на Интерпол Василев трябва да бъде екстрадиран. В МВР е получена и справка за това, че "Василев не е известен на австрийските власти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!