Законът за доброволчеството ще бъде обсъден на обществена дискусия

OFFNews 26 март 2015 в 15:27 2595 0

Снимка Михаил Самарджиев

Доброволци почистват варненския квартал "Аспарухово" след наводнението през 2014 година

Неправителствени организации, граждани и институции ще дискутират финалния текст на проектозакона за доброволчеството, преди окончателният текст на документа да бъде внесен в Народното събрание. 

Събитието ще се състои на 27 март 2015г. (петък) от 11:00 часа в Театралната зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски" и е организирано от спортното министерство. Регистрацията за участие в дискусията започва в 10:30 часа.

На срещата са поканени представители всички заинтересовани страни – общини, доброволчески, младежки и неправителствени организации, студенти, граждани и медии.

Проектозаконът за доброволчеството е изготвен съвместно от група народни представители и най-големите неправителствени организации у нас, работещи с доброволци. 

Финалният проект на закона е публикуван на електронната страница на министерството на младежта и спорта. От ведомството съобщиха, че всички коментари и предложения за корекции на текста, направени преди 27 март 2015 г., ще бъдат разгледани от вносителите на проекта.

За създаването на специален закон за доброволчеството се говори от няколко години насам, но до сега такъв не бил приеман от Народното събрание. Необходимостта от създаване на такъв закон стана още по-отчетлива при последните бедствия в страната, когато имаше случаи на доброволци, който загубиха работата си заради това, че са помагали в засегнатите райони.

Новият закон има за цел именно да уреди обществените отношения, свързани с организираното извършване на доброволческа дейност на територията на страната. 

В него е предвидено за извършването на доброволческа дейност за повече от 30 дни в годината да се подписва договор. Освен това всеки организатор на доброволческа дейност ще трябва да води регистър на доброволците, които извършват дългосрочно доброволческа дейност (над 30 дни в годината) чрез него.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови