Жена осъди "Майчин дом" заради пропаднал асансьор

OFFNews 19 декември 2014 в 11:26 4470 2

Майчин дом

90 000 лв. обезщетение ще трябва да плати "Майчин дом" на Лидия Димитрова - една от бременните жени, които пострадаха при инцидент с пропаднал асансьор през 2010 г.

Тогава 12 души пострадаха, след като асансьорът падна свободно от 7 до 1 етаж, като четирима от пътуващите в него бяха бременни жени. 

Апелативният съд в София е присъдил обезщетението на Димитрова за причинени вреди от "виновно неизпълнение на задълженията на служители" на болницата и на фирмата, която отговаряла за поддръжката на асансьора. В решението си Софийският апелативен съд е записал, че причина за падането на асансьора е неизправност на системата срещу свободно падне на кабината. Вещите лица са установили, че към дата на инцидента ограничителят на скорост е бил без пломба, което е нарушаване на техническите правила. Съдът е установил, че с Дирекция "Държавен технически надзор" (ДТН) е направила задължително предписание въжето на ограничителя на скоростта на асансьора да бъде сменено в срок от три месеца. До настоящия момент няма доказателства това предписание да е било изпълнено към датата на инцидента.

Съдът приема за правилно и заключението на експертите, че към дата на инцидента злополучният асансьор не имал устройство за контрол на товара. Той е бил предвиден максимално за 6 души, но в него са качени между 10 и 12.

В хода на делото е установено, че „Майчин дом“ не имал техническа документация за злополучния асансьор, с която се е сдобил едва след инцидента.

По време на инцидента Лидия Димитрова е била в седмия месец от бременността си. След като е приета по спешност във ВМА, до раждането тя е била прикована на легло, а два месеца след раждането не е могла да се движи сама и да се грижи за детето си. 

След инцидента има образувани още две граждански дела срещу болницата. От 2012 година на първа инстанция е в ход и наказателно дело, в което подсъдими са изпълнителният директор на болницата Виктор Златков, Николай Костевски, също директор в болницата, Галин Стоянов от метрологичния надзор и Красимир Паунов, инспектор по надзора. По това дело все още не е изслушана назначената петорна техническа експертиза, която трябва да установи състоянието на асансьора в момента на инцидента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!