Ето какво готви властта на Варвара и Синеморец

Милен Енчев 24 януари 2014 в 20:36 94667 36

Плаж на южното Черноморие, в природен парк
Плаж на южното Черноморие, в природен парк "Странджа"

Морският бряг южно от Царево става една “кокетна“ версия на Слънчев бряг – досега дивите скалисти плажове на Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово са осеяни с ваканцуващите в новите вилни селища и хотели, разцъфнали върху няколко хиляди декара околовръст. Във въздуха около Варвара освен корморани и чайки вече прехвърчат и топките за голф от огромното местно игрище, изличило някогашната гора. А всяко от старите странджански села – Българи, Бродилово, Кости, е разширено с вилна зона от по 200 – 300 декара.

Това е нарисувало смелото въображение на арх. Калин Тихолов (неосъщественият министър Дюнигейт) върху картата на най-южното Черноморие в скандалния Общия устройствен план на Царево. „Скандален“, защото бе приет с куп закононарушения. Които обаче не попречиха на Върховния административен съд да прецени: законен е, защото съгласно българския закон (този за устройството на територията) закононарушения от този сорт (общи устройствени планове) не могат да се обжалват.

И няма никакво значение, че около 5000 декара (4898.2) от цялото това ново застрояване (6917 дка) е в природен парк - „Странджа“. То ще разшири територията на населените места в парка повече от два пъти.

Дни след съдебното решение дългогодишният шеф на парка, инж. Стефан Златаров, беше уволнен тихомълком, така че вече няма държавен служител, който да клепа с природозащитните си брътвежи дръзката урбанизационна визия за парка. Ето как изглежда тя, в детайли.

Варвара

Варвара в устройствения план. В жълто са терените, отредени за ново строителство, а в оранжевото райе е голф игрището

Помните ли платото, където беше „Златна перла“ - вече разрушеното незаконно вилно селище? Точно там, вляво от шосето в посока Варвара, край брега ще започва една дъ-ъ-ълга курортна зона на площ малко над 1300 декара, която стига до самото село. Това предвижда устройственият план. В нея ще бъдат разположени три вилни зони на общо 552 декара с 25% плътност на застрояване, с 5.5 метра максимална височина и до 2 етажа на къщичките (досущ „Златна перла“). Ще има и едно ваканционно селище (каквато и да е разликата) върху 508 декара със сгради до 3 етажа, високи до 10 метра и с 30% плътност на застрояване. А най-високи ще са хотелите в една курортна територия върху 263 декара – до 5 етажа и 15 метра височина, с 30% плътност.

Всичко това вляво от шосето. А отдясно -1465 декара голф игрище! Точно там, където сега стърчи гора и пустеят поляни. И на юг, около Рибарския залив също ще цъфнат вилни селища.

Така от кротката тиха Варвара с трите хубави кръчми и дивите плажове ще стане лъскав курорт. Плачем, плюем и продължаваме на юг.

Ахтопол 

Там, където доскоро беше старият къмпинг „Делфин“, с живописния нудистки залив и красивите скали, вече се простират хотелчета и вили на над 300 декара – до града. И заливът явно вече не е за голи тела, а е цивилизован с чадъри и шезлонги - като градския плаж на Ахтопол от другата страна на скалата, която ги дели.

Художникът Саша от Русия, който всяко лято идваше в района с красивата си съпруга и трите си дъщерички с кемпер и голяма многостайна палатка, го няма. Ами какво да правят тук...

Синеморец

 

Синеморец в устройствения план. В жълто са терените, отредени за ново строителство

А Синеморец вече е двойно по-голямо на площ. Платото, което се спуска към Велека вляво от кръчмата „Кораба“ вече е плътно покрито с вили и хотели. Пътеките, които се спускаха към плажа, вече са улици, коне вече няма – има автомобили. Чак до плажа.

А от другата страна - там, където беше гората зад Бутамята, където беше блатото под скалата, сред чиито тръстики се гонеха лястовиците и в което стърчеше най-хубавият естествен алпинеум... хотели. Цялата гора с попресъхналото дере е изсечена и изличена, няма блато, а черният път през гората, по който се тръгваше за Бутамята и Липите, е шосе. Сенчестата поляна с конете за езда я няма, конете са на майната си. Общо 350 декара ново строителство. Това грубо извращение, такава свинска интервенция в пейзажа може да се роди само в глава, която никога не се е озъртала на това приказно място или няма сетива за него.

Взимаме шише мастика и отиваме да забравим видяното на Липите. Този райски плаж, за щастие, е в защитена местност – Силистар. В нея строителството е строго забранено, както и влизането с кола - само затова устройственият план се е посвенил да го осере. Ама как не са се сетили досега да я заличат в съда?

След цялата перверзия дотук вече не ни остава капка жал за Резово, където не ни посрещат обичайните къщя (не местните сараи на депутата Йордан Цонев – те не са обикновени), а новите вили от калибъра на „Златна перла“. Поляните вдясно от пътя и вляво до морето – общо 347 декара, са украсени с перли. Честито!

OFFNews призовава читателите, които не са безразлични към съдбата на странджанското крайбрежие, да ни изпратят снимки със спомени за местните красоти. Ще ги публикуваме, за да покажем какво не бива да изчезва от този пейзаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

38

Hissarion

31.07 2017 в 10:58

Тука пак рият дъното на журналистиката с кръчмарски изказ. Лингвистичната немощ на автора се е напънала да предаде някакво възмущение и е родила единствено сравнение с физиологичните му нужди. Някой разрушават морския пейзаж, други унищожават езика.