Екоминистерството с повишено внимание към реките заради снеготопенето

OFFNews 26 март 2015 в 14:19 1737 0

Снимка БГНЕС/Веселина Божилова

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреждава за очаквани повишения на речните нива заради обилното снеготопене и очакваните валежи.

Вече е активирано оперативното звено в Министерството на околната среда и водите. То ще бъде в 24-часов режим на работа, включително в почивни и празнични дни.

Министерството следи състоянието на реките и язовирите и изпраща информация до всички ведомства, които трябва да се мобилизират и в случай на нужда. Такива са: МВР, Министерството на земеделието и храните, Министерството на регионалното развитие и благоустройството,Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на енергетиката, Министерството на здравеопазването и областните управители. 

„Има изключително добра координация между отговорните институции, при нужда ще бъдат предприемани конкретни действия, за да няма никакъв риск за хората и имуществото им“, категорична е министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

С повишено внимание ще се наблюдават водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места.

В следобедните часове ще има валежи от дъжд, главно в южните райони на страната, които през нощта срещу петък ще обхванат цялата страна. Количества до полунощ ще са между 1 и 6 л/кв.м.

В петък и събота се очаква значителен отток, формиран от снеготопенето, както и високата почвена влага. Той ще доведе до съществени повишения на речните нива почти в цялата страна.

В петък валежи от дъжд ще има в цялата страна, в Южна България на места ще са временно интензивни и по-значителни. Сумарните количества в по-голямата част от страната ще са между 10 и 20 л/кв.м, а на места в Южна България - до 30-40 л/кв.м. В планините ще духа умерен и силен южен вятър, а температурите ще са положителни до около 2000 м, в по-ниските райони ще има условия за интензивно снеготопене.

В събота валежите ще продължат. Количествата ще са 10-15 л/кв.м., в Североизточна България – до 30 л/кв.м.
Водните количества в реките в по-голямата част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. В резултат на прогнозираните високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната.

Вчера МОСВ предупреди чрез МВнР Турция и Гърция за възможността да се повишат нивата на реките, за да могат двете съседни държави да вземат нужните превантивни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови