ЕК: България не прилага Директивата за възстановяване на банките

ОFFNews 28 май 2015 в 21:40 2909 0

Сградата на КТБ.

Европейската комисия заяви, че страната ни и още 10 други държави не са изпълнили напълно Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките, като ни даде двумесечен срок да поправим това. В противен случай сме заплашени от дело в Съда на Европейския съюз.

Това става ясно от мотивирано становище, което представлява вторият етап от процедурата на ЕС за нарушение. 

Освен нас заплашени от подобна процедура са Чехия, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Малта, Полша, Румъния и Швеция.

Директивата е централен елемент от новата регулаторна рамка на ЕС за осигуряване на солиден и стабилен банков сектор, въведена в резултат на финансовата криза. Тя определя правилата и процедурите, които държавите членки трябва да приемат, за да се намалят и управляват затрудненията или неплатежоспособността на банки или инвестиционни дружества.

Освен товав директивата предоставя необходимите инструменти и правомощия, за да се гарантира, че банките, застрашени от несъстоятелност, могат да бъдат преструктурирани, за да не се допуска данъкоплатците да заплащат за спасяването на неплатежоспособни банки и за да бъде запазена финансовата стабилност.

ЕК е прекратила процедурата срещу България за нарушение в областта на авторското право, тъй като страната ни е пратила уведомление за прилагане на директивата за т. нар. осиротели произведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !