Деветашката пещера съсипана от "Непобедимите"

OFFNews 22 декември 2011 в 14:35 6210 0

Деветашката пещера Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Деветашката пещера

Екипът, снимал холивудската продукция "Непобедимите 2",  е оставил в окаяно състояние Деветашката пещера, алармират природозащитници. Мъртви прилепи, следи от тежки машини и метални парчета са само част от последиците. Деветашката пещера е част от защитената зона Натура 2000 и третата по значимост пещера за прилепите в цяла Европа.

За проблемите алармираха от Европейската федерация по спелеология (ЕФС). Не е ясно още колко прилепи ще загинат след стреса, на който са били подложени. Това ще стане ясно до пролетта. Към момента е видно, че прилепите са много слаби. Преместили са се в по-топлите части на пещерата, заради което подкожните им запаси могат да се стопят и прилепите да умрат от глад, каза Антония Хубчева от федерацията.

Въпреки констатациите на еколозите от министерството на околната среда и водите обявиха, че "няма никакви поражения".

"Това е изключително изненадваща констатация. Самите констативни протоколи на комисията от МОСВ след проверка на място, включват констатациите, че има увреждания на прилепите и физическата среда на пещерата. Изявлението им граничи с наглост. Изсечени са неща, които никой от РИОСВ явно не е видял. А всеки нормален, който отиде в пещерата днес, двадесет дни след снимките, ще го види", коментира Боян Петров, представител на Центъра за изследване и защита на прилепите при Националния природонаучен музей, пред БНР.

"Излезе, че наемът за пещерата за снимките на огромна холивудска продукция, струва 2000 лева. Кажете ми на кого да платя и да отида да снимам в някоя от големите пещери в Щатите", възмути се Петров. Това, оказва се, не е единственият проблем. „Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заедно с РИОСВ – Плевен издадоха разрешителни, които не отговарят на Закона за защитените територии и по този начин навредиха на хиляди прилепи в Деветашката пещера“,  обяви Алексей Жалов от ЕФС. По думите му върху  пещерата и пребиваващите  в нея прилепи  са нанесени огромни щети в двата месеца, през които беше снимана филмовата продукция.

"МОСВ е издал разрешително за строеж на мост, по който да минават тировете, които пренасят снимачната техника. То е незаконно - заповед от 1996 година категорично забранява строеж на нова конструкция в този район. РИОСВ също са издали разрешително за този строеж, а те не са собственици и нямат право да издават разрешителни, тоест заповедта им е незаконна. Необходимо е законово разрешително, а не разрешително издадено от РИОСВ – Плевен“, коментира Добромир Добринов от "Залени Балкани". Според  Добринов е необходимо Върховният административен съд да се произнесе и след това незаконно изграденият мост да бъде съборен.

„МОСВ трябва да промени Закона за пещерите и да се определи кой ще ги стопанисва“, категоричен е Боян Петров. Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България заради случилото се. До края на февруари 2012 година ЕК ще приключи предварителното изследване, на базата на което ще стане ясно дали страната ни ще бъде санкционирана. Със сигурност процедурата ще стартира, защото са нарушени глава 6 от Директивата за местообитанията, където е казано, че всички планови проекти в НАТУРА 2000 задължително трябва да минат през оценка за съвместимост. Такава в случая няма. Нарушен е и член 12 от Директивата за местообитанията, която казва, че държавата трябва да осигури всякакви условия за защита на защитените видове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови