ДНСК отсече: Не можем да спрем „Дюнигейт“

OFFNews 17 февруари 2014 в 19:00 4113 9

Разораните дюни в Несебър в парцела на

Няма как да бъде издадена нова заповед за спиране на строителството върху дюните край Несебър. Това становище даде днес Дирекцията за национален строителен контрол във връзка с казуса "Дюнигейт".

Пововдът за коментара е решението на бургаския административен съд от миналата седмица, с което бе отменена забраната на ДНСК за скандалния строеж, проектиран върху пясъчни дюни в квартал на Несебър – въпреки че по закон дюните са публична собственост и върху тях всякакво строителство е изрично забранено. Инвеститорът – фирма „СЛЕ груп“ веднага се възползва от съдебното решение и изпрати работници на място, които да подготвят строителството.

От строителния контрол припомнят, че "решението на съда е окончателно" и ДНСК е длъжна да се съобрази с него. И добавят, че „всички актове и действия на административния орган, в случая - на органите на ДНСК, извършени в противоречие с влязлото в сила съдебно решение, са нищожни“.

По-рано днес главният архитект на община Несебър Валентин Димов коментира, че след съдебното решение, инвеститорът не е длъжен да иска ново разрешение за строеж, но е длъжен да презавери старото. Такова искане обаче още не е внасяно в общината, посочи архитектът.

Според строителния контрол обаче от съдебното решение следва, че "одобрените инвестиционни проекти и издаденото от главния архитект на община Несебър Разрешение за строеж № 68/21 декември 2012 г. са потвърдени като законосъобразно издадени с окончателно съдебно решение. Тоест същите са влезли в сила на 14 февруари 2014 г. - датата на постановяването му, и не подлежат на отмяна".

Решението на съда предизвика остра реакция от природозащитните организации. Според екокоалицията „За да остане природа в България“ строежът може и трябва да бъде спрян от регионалната екоинспекция в Бургас (РИОСВ – Бургас), подчинена на екоминистерството. Основание за такава забрана е нарушаването на регламентира на мрежата „Натура 2000“, която изисква специална закрила за пясъчните дюни. На територията на 29-декаровия парцел на „Сле груп“ има изключително редки сиви дюни, посочи екоактивистът Тома Белев.

29-декаровият терен е бил държавен до края на 2012 г, когато е бил продаден от земеделското министерство очевидно за "жълти стотинки" (бил е изключен от държавния горски фонд и предназначен за продажба още през 2008 г. при управлението на тройната коалиция). Купен е от Димитър Петров, тъстът на футболния шеф Боби Михайлов. За държавния имот той е платил 581 212 лв. (по 20 лева за квадрат) и само ден по-късно го е препродал за 7 пъти повече пари (4 милиона лева) на фирма „СЛЕ Груп“.

Скандалът коства в аванс и поста на несъстоялия се министър на инвестиционното проектиране арх. Калин Тихолов, тъй като той е автор на Подробния устройствен план за застрояването, предвиждащ над 120 сгради върху дюните, предназначени за 1800 души. Номинацията на Тихолов за министър бе оттеглена и на негово място начело на новото министерство (МИП) бе назначен колегата му от архитектурния университет в София арх. Иван Данов. Данов е и личен приятел на Тихолов, както обяви самият той в интервю пред OFFNews. А сред подчинените институции на новото министерство е и ДНСК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!