ДАНС претърси частния музей на Васил Божков

OFFNews 30 януари 2015 в 16:36 44821 11

ДАНС претърси частен музей на Васил Божков

При спецакция на ДАНС беше направена проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на Васил Божков, става ясно от съобщение на Агенцията. 

От ДАНС съобщават още, че има задържани няколко души за участие в организирана престъпна група за трафик на антики. Към момента имената им не се оповестяват. 

В периода 26.11.2014 г. - 26.01.2015 г. са проведени две мащабни специализирани операции на ДАНС по линия на противодействие на незаконния трафик на антики. Операциите са свързани с пресичане и документиране на незаконната дейност на международна организирана престъпна група на много високо ниво, в която участват български и чужди граждани, тенденциозно занимаващи се с търсенето и изкупуването на различни археологически предмети и друг вид културни ценности, които са изпращани в чужбина по организирани канали, с цел търговия.

Операциите са проведени на територията на 11 града в страната, извършени са действия по претърсване и изземване на 36 адреса, като са открити и иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи, притежаващи белезите на движими културни ценности и археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство. В това число - рядко тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, характерни изключително и само за тракийските племена, населявали територията на днешните български земи; цели антични съдове от бронз и благороден метал /сребро с позлата/, керамика и стъкло; различни по вид накити - гривни и обеци, пръстени със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, включително апликация за колан; конска амуниция; фигури от бронз и керамика на хора и животни; антични и средновековни печати; комплекти антични хирургически инструменти; фигури от мрамор; римски вотивни пръчки; антични съдове от метал – фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване; християнски кръстове; старинни икони.

Голяма част от антиките притежават изключително висока материална и културно–историческа стойност, като има и такива, явяващи се уникални екземпляри. В резултат на операцията в български музеи са предадени „колекции”, съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия; пръстени-печати; рисувана луксозна древногръцка керамика (кратери, скифоси, легане и други); сребърни съдове от римската епоха; различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Иззети са множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на ДКЦ, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности, които предстои да бъдат проверявани за автентичност. Открити и документирани са производствени мощности и помещения за производството на такъв вид специализирана техника, използвана за нуждите на престъпната група. Иззети са и множество компютърни конфигурации и други електронни устройства за комуникация, ползвани от групата.

От OFFNews.bg потърсихме за коментар шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Ето какво разказа той пред медията ни за акцията:

"От ДАНС ме вдигнаха посреднощ, пратиха ми кола, за да прибера колекцията от заловените антики в НИМ. Никога не съм виждал в живота си толкова ценности на куп -101 антични предмети, които могат да красят всеки един музей в света, някои от тях уникални. Като почнем от най-старите египетски и сирийски съдове, бронзови статуетки, накити, особено ценна конска амуниция, както и фалос от бронз. Прибрахме още много ценни бронзови печати, старинни икони, сребърни съдове от римската епоха,  различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Според историка заловената колекция от антики няма нищо общо с проверката на колекцията на бизнесмена Васил Божков. "Доколко знам неговите сбирки са регистрирани по закон, а и знам добре какво събира ценни картини, както и антични предмети от благородни метали, както и статуетки. Божков не събира бронзови и стъклени статуетки, които присъстваха в заловената колекция и не знам защо акцията на ДАНС, която разбрах се води в 11 градове в Европа се свързва с проверка в музея му", категоричен е историкът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!