Галъп: 53% нямат доверие в банковата система

OFFNews 20 август 2014 в 11:25 3818 1

За втори пореден месец доверието в банковата система на България спада.

Това сочат данни на "Галъп интернешънъл" от национално представително за населението над 18 г. проучване, проведено между 1 и 6 август 2014 г. сред 1010 пълнолетни граждани чрез пряко интервю по домовете.

53% заявяват, че нямат доверие в банките, 27% - че имат.

"Тези стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести", отбелязват от "Галъп".

Основната причина за високата степен на недоверие е кризата в КТБ и последвалата паника вследствие на слухове, довела до масово теглене на депозити в Първа инвестиционна банка.

Всеки втори пълнолетен български гражданин е убеден, че Корпоративна търговска банка е станала "жертва на политическа атака". С тази позиция не са съгласни само 16% от интервюираните.

43% са категорични, че КТБ трябва да бъде оздравена от акционерите й, а 19% твърдят, че тя трябва да бъде оставена да фалира.

Успокояващо е, че хората не виждат проблема като чисто финансово-икономически, но, от друга страна, тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите, посочват социолозите.

37% от хората се страхуват от фалит на банки, 29% нямат подобни опасения, сочат данните на "Галъп". Въпреки това само 5% планират да прехвърлят парите си в друга банка, а 7% биха предпочели да държат парите си в чужбина.

33% от българите предпочитат български банки, а 18% - клонове на чужди финансови институции у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови