В България в момента има близо 3300 бежанци. Задържани са 472 каналджии

Нели Чолашка 30 октомври 2014 в 10:03 2319 4

Към средата на октомври в Баня, Пъстрогор, София - Военна рампа, Харманли и Ковачевци са настанени 3 298 бежанци при общ капацитет на тези центрове от 6000. 408 от бежанците са настанени на външни адреси.

Това съобщи на изслушване в парламента вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов. Той заедн с вътрешния министър Георги Бакалов докладваха за ситуацията с бежанския натиск по питане на Цветан Цветанов от ГЕРБ.

В момента в Турция има над 1.6 млрд. лв. сирийци и около 60-80 хил. иракски граждани и над 20 хил. афганистанци. И всички те се надяват да отидат към Европа и респективно те ще тръгнат към България или към Гърция, обяви Цветанов.

Той попита също дали се следи здравния статус на бежанците предвид заплахата от ебола.

По думите на правосъдния министър не може да се говори за обостряне на ситуацията с миграционния натиск, което е въпрос и на късмет.

Той докладва още, че 76% от бежанците в България са сирийски граждани, 14% са граждани на Афганистан и 4% са от Ирак.

"Както виждате няма значим контингент от страните, които непосредствено са засегнати от ебола", коментира Иванов.

От началото на август усилията на МВР са насочени към противодействието на каналджийството  и 472 каналджии са задържани, отчете вътрешният министър Йордан Бакалов.

 „Само през настоящият месец са задържани 121 лица. Ето защо се проведе съвещанието между Прокуратурата и МВР с всички ОДМВР. Взе се решение, защото крайната цел наистина е Европа, но в един момент точно в София искат да дойдат и да отидат в Европа”, коментира още Бакалов.

По думите му операцията, която е провело МВР е била необходима преди всичко за гражданите в София и преди всичко за тези, които живеят близо до пунктовете за настаняване на бежанците и на ул. "Пиротска" в столицата.

„Бяха проверени общо 4000 обекта и бяха задържани 271 такива. Бяха установени и 37 лица, които са обявени за общодържавни издирвания”, заяви Бакалов.

Той обяви още, че от 6 октомври по българската граница с Турция и по летищата има 100% граничен контрол по негово разпореждане. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови