Всяка година в България се раждат около 3000-3500 деца с вродено заболяване

OFFNews 22 декември 2014 в 14:33 3126 1

Българската Коледа

Всяка година в България се раждат около 3000-3500 деца с вродено заболяване. Това каза в интервю за БНР проф. Владимир Пилософ – детски кардиолог и председател на Българската педиатрична асоциация.

В последните 2-3 години в „Българската Коледа“ се прие становището, че всяка година трябва да има някаква конкретна насоченост. Кампанията е един от малкото примери, в който имаме приемственост и същевременно надграждане в идеята да се помогне на болни български деца. Тази година усилията ни ще бъдат да подпомогнем децата с вродени заболявания. Тази група деца никак не е малка. Всяка година в България се раждат около 3000-3500 деца с някакво вродено заболяване. Как може да ги подпомогнем – като открим рано техният проблем и рано там, където е възможно, проведем съответната диагностика и лечение. За да стане това, са необходими инструменти – различна апаратура, лечение. Тази „Българска Коледа“ в новия си сезон е насочена именно към това – да подпомогнем онези, които могат да извършват диагностиката и съответно лечението – това са големите педиатрични клиники и звена на България.

Вродените сърдечни заболявания представляват приблизително почти 45% от всички вродени аномалии, каза проф. Пилософ. "Надявам се моите колеги в единствената клиника в страната по детска кардиология и единственото отделение по детска сърдечна хирургия да получат такава апаратура и устройства, които ще им помогнат по-добре да си вършат работата", допълни той.

Възможните начини да подкрепите каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“ е като:


• Изпратите SMS на кратък номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС.

• Се обадите на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и Mtel. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда. Стойността на всяко обаждане е 1 лв.

• Направите банков превод на: Получател: БНТ, за „Българската Коледа“; IBAN: BG13UBBS80023300186210; BIC код: UBBSBGSF; Банка: Обединена българска банка.

• Дарите по интернет чрез ePay.bg. Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банкова карта или микросметка. За дарение чрез микросметка не се начисляват такси. При дарение чрез дебитна или кредитна карта ще ви се удържи автоматично такса за транзакцията според тарифата на банката - издател на картата. Можете да използвате и международна кредитна карта.

Дарението може да бъде направено и с банкова карта директно на официалната интернет страница на президента.

Редът за кандидатстване за получаване на подкрепа от "Българската Коледа" е описана подробно в няколко стъпки на официалната страница на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови