Враца бедства след пороите, оценяват щетите в Мездра

OFFNews 25 май 2015 в 07:52 4990 3

Снимка бТВ

Във Враца е обявено бедствено положение заради проливни валежи. Има евакуирани хора, съобщи Нова телевизия. Бедственото положение в община Мездра остава в сила, днес ще бъде преценено дали ситуацията позволява то да бъде отменено.

Дъждът в района спря през нощта, нанесени са щети на жп линията Мездра-Руска бяла, където движението на влакове бе преустановено. "Предстои разчистване и ремонт, който ще отнеме два-три дни", обяви кметът на Мездра Николинка Кътовска по бТВ. 

Днес ще се отводняват жилищните и обществените сгради, които са с наводнени сутерени и приземни етажи. Продължава разчистването и на свлачището между Ребърково и Люти брод. Подпорна стена падна в частна сграда, от която са изведени всички живеещи там.

"Предстои оглед и оценка на щетите, което ще реши дали бедственото положение да бъде отменено", каза още кметът.

През нощта във Врачанско се изля пороен дъжд, придружен от градушка. Най-критична бе ситуацията на международния път Е-79 между Мездра и Враца, както и при Люти дол поради смъкване на земни маси и камъни и наводнение. Часове наред пътят бе затворен за движение, след като десетки коли попаднаха във воден капан. Причината - запушен канал между жп линията и шосето, заради който водата на места надвишаваше половин метър. Мобилизирана бе и тежка техника. 

В продължение на часове багери разчистваха платното за областния град, което бе блокирано от тиня и кал. Образуваха се километрични опашки от автомобили.

Половин час преди полунощ пътят бе отворен за движение. Част от колите се пренасочваха по алтернативни междуселски маршрути. Няма данни за пострадали хора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!