Властта си прехвърля топката за цифровизацията след съда в Люксембург

OFFNews 24 април 2015 в 14:15 3324 7

Властта не знае какво да прави, институциите си прехвърлят топката, след като съдът в Люксембург осъди вчера страната ни за калпавата цифровизация. Това установи проверка на OFFNEWS. 

С въпросите защо се е стигнало до осъдителното решение, какви мерки ще предприеме страната ни и има ли опасност зрителите да останат без безплатната цифрова телевизия се обърнахме към Министерството на транспорта и Комисията за регулиране на съобщенията.

"Предстоят разговори с Европейската комисия за това какво се очаква от нас, за да не се стигне до санкции за страната ни", заявиха от ведомството на министър Ивайло Московски. Оттам уточниха, че ще се работи в екип, в разговорите ще участват представители освен от министерството, от законодателната власт и всички институции, които имат отношение към проблема. "Очакваме предложения за мерки от КРС", заявиха от министерството на транспорта. 

Минути по-късно от Комисията на Веселин Божков изпратиха и-мейл в отговор на въпросите ни, в който се казва: 

В отговор на получените въпроси следва да посочим, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е компетентният държавен орган, който е натоварен с провеждането на държавната политика в областта на електронните съобщенията. Въпросите следва да са насочени към министерството и Управителния комитет – Орган по цифровата телевизия, като постоянно действащо координационно звено. Комисията за регулиране на съобщенията е независим регулатор, който изпълнява законите, приети от Народното събрание. Зададените от Вас въпроси касаят държавната политика и в този смисъл КРС не е компетентният орган, който може да отговори на тях.

България е нарушила три евродирективи при цифровизацията на ефира, навредила е на конкуренцията и е допуснала монопол в сектор, стана ясно от съдебното решение.

За цифровизацията бяха похарчени над 27 милиона лева от бюджета. През 2009 г. кабинетът "Станишев" започна процедурата за избор на оператори на мултиплекси, лицензии бяха дадени на латвийската "Хану про" и словашката "Тауърком", и двете непряко свързани с банкера Цветан Василев, които получиха и петте мултиплекса. В надпреварата бе забранено да участват фирми, които се занимават с излъчване на телевизия или пък са тв оператори в чужбина. Така бе елиминирана ОRF - Австрийската обществена телевизия, която още през 2008 г. бе заявила готовност да участва в цифровизацията у нас чрез своето дъщерно дружество ORS.

ЕК започна наказателна процедура срещу България, през 2013 г. служебният кабинет на Марин Райков проведе нов конкурс за оператор на мултиплекс, който бе спечелен от "Булсатком". Държавата обаче още не е осигурила честоти за него.

Решението на съда в Люксембург не води автоматично до парични санкции, ще плащаме обаче разноските по делото.

Ако не бъдат предприети адекватни мерки обаче, ни чака ново дело за налагане на глоба според тежестта на нарушението.

Засега позицията на властта напомня рекламната кампания на цифровизацията "Как, бе, момче, как да го свържа", като на Еврокомисята очевидно е отредена ролята на момчето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови