Виртуално "окървавиха" Паметника на Съветската армия (снимки)

Ивайло Анев 09 май 2015 в 16:35 16607 36

Снимка Facebook

Този път във социалните мрежи се появиха снимки, на които фигурите на руските войници са с боядисани в червено ръце.

Паметникът на Съветската армия за пореден път стана обект на политически послания, но този път виртуално.

Този път във социалните мрежи се появиха снимки, на които фигурите на руските войници са с боядисани в червено ръце. Идеята на авторите е в деня на Европа да се акцентира на това, че Съветската армия не е била спасителка, а окупаторка. 

Колажът е бил изпратен на страницата на "Протестна мрежа" като поздрав за Деня на победата.

"Не може да се опази нищо от истината. Дори и паметника, въпреки патрулите – официални и доброволни осъмна с истината. Окупаторка, а не спасителка е Съветската армия за България. А ръцете на окупаторите са изцапани с кръв. Буквално и преносно", пише в посланието.

Снощи, в навечерието на 9 май, членове на младежки клуб "Червена сила" патрулираха около паметника, за да го "опазят от вандали и оскверняване".

Идеята е в "отговор на зачестилите посегателства върху паметници, символизиращи победата на Съветската армия и антифашистката съпротива".,

"Ние, младите хора, обединени от идеята за опазване на историческата памет, създаваме инициатива "Чиста памет за чисто бъдеще", пишат в съобщението си до медиите от клуба.

В последните години Паметникът на Съветската армия в София на няколко пъти беше изрисуван. Преди по-малко от месец двама младежи бяха арестувани заради оставено послание върху монумента. В столицата се водят множество дебати по темата дали паметникът трябва да бъде демонтиран и сложен в музей. Против тази идея са БСП, които настояват не само паметникът да остане там, където е сега, но и той да бъде охраняван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!