Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вижте как предлагат да изглежда паметникът до НДК

Симона Костадинова 07 август 2014 в 22:09 46092 46

Проект "З" предлага изграждането на мемориал "България

Подадени са 11 предложения за това как да изглежда паметникът "1300 години България" до сградата на НДК в София в конкурса на Столична община.

Имената на участниците не са обявени. Проектите носят имена от "А" до "Л".

Един от участниците в конкурса предлага върху монумента да бъдат поставени светодиоди или пък там да се създаде иновативен информационен и образователен център. Друг иска паметникът да стане мултимедиен музей с изложбена площ, панорамни асансьори и тераса с магазин за сувенири. 

Проект "А" е за подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. Авторите предлагат още пред входа на мемориала да бъде поставена оригиналната статуя на лъва, който някога е бил част от стария комплекс, а сега се пази във Военноисторическия музей. 

Проект "Б" предвижда паметникът да бъде облечен със стъклено покритие и светодиодни панели. Така например за 24 май върху него може ще светят букви от кирилицата, за Деня на Независимостта - националният трибагреник.

Проект "Б"

Идея "В" предвижда пространството да се превърне в иновативен информационен и образователен център, който да има подземен център с място за игра, изложби, библиотека, стена за катерене и зала за обучения. Центърът ще има и стъклен мост и подвижен покрив, който вечер да се затваря.

Проект "В"

Предложението с наименование "Г" е на мястото на сегашния монумент да има мултимедиен музей с изложбена площ, панорамни асансьори и тераса и магазин за сувенири.

Авторите предлагат около паметника да се издигне арка, която да го "подчертае". 

Проект "Г"

Идея "Д" предвижда скулпторите на Валентин Старчев да бъдат премахнати, а монументът да остане, като пред него да се постави статуя на хан Аспарух.

Следващата идея (проект "Е") е бетоновата част на монумента да бъде облицована със стъкло и и да се изгради зала на българската слава, която да е обградена от водно огледало. Желанието на авторите е паметникът да се използва като пространство за открити уроци по история.

Проект "Е"

Проект "Ж" няма никакво описание, а единствено схема на идеята. 

Проект "Ж"

Идеята на предложение "З" е за мемориал "България". Целта е да се доразвие идеята на паметника. Авторите предлагат демонтиране на "прекършеното крило" от композицията, но запазват скулптурите "Златен век", "Пиета" и "Създателят". Добавят и асансьори, площадки и стълби върху бетонната конструкция. 

Проект "З"

Проект "И" предлага архитектурно-художествен синтез.

Проект "И"

Проект "К" залага на воден пиедестал, като идеята е хората да могат да се разхождат под него.

Проект "К"

Последният проект, който се казва "Л", е представен само с кратък текст и липсва изображение. Според описанието идеята е там да бъде поставен голям глобус на Земята, който да се зарежда със слънчева светлина и бавно да се върти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews