Вижте дали някоя партия не ви откраднала подписа

ОFFNews 26 август 2014 в 15:58 11931 15

Онлайн регистърът на Централната избирателна комисия (ЦИК), в който всеки гражданин ще може да провери дали някоя партия не е откраднала подписа му, вече работи.

Всеки може да провери дали името и подписа му не са използвани неправомерно, като попълни ЕГН-то си в специална секция на сайта на ЦИК.

За да могат хората да проверят дали името им фигурира в списъците, те трябва да получат и персонален идентификационен код (ПИК). Те трябва да въведат името, презимето, ЕГН-то и имейла си, на който да получат код, съставен от 10 символа.

Ако гражданите открият злоупотреба, те могат да подадат жалба към Комисията за защита на личните данни или прокуратурата.

"Нямаше как да активираме системата по-рано, защото ГРАО проверяваше подписките на партиите до 23 август. Сега само уточняваме някои технически детайли, за да сме спокойни за сигурността на сайта ни", коментира по-рано днес говорителят ЦИК Камелия Нейкова пред OFFNews.

За пръв път такъв онлайн регистър бе пуснат от ЦИК за евроизборите, които се състояха 25 май тази година. Тогава се оказа, че подписите на много хора, които никога не са поддържали определена партия, са в списъците, които позволяват тя да бъде регистрирана от ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!