Взеха двете деца на 23-годишна самотна майка, защото останала без ток

Вероника Шербанова 10 април 2014 в 11:58 23234 38

23-годишната Тереза Гривчовска

Социалните власти отнеха двете деца на самотна майка, защото няма условия да ги гледа. Мярката е временна, уверяват те - само докато Тереза покаже, че може да осигури на децата си необходимите условия.

23-годишната Тереза Коцева от Кнежа има момченце на 4 години, а на 3 април ражда второто си дете. Акушерката в болницата се обръща към социалните, тъй като разбира, че Тереза не разполага със средства, за да гледа децата. 

Аз самата исках да се обадя на социалните, но акушерката ме изпревари, обяснява младата майка.

Четири дни след раждането на малкия Кристиян социалните идват в болницата и вземат бебето и по-голямото дете на Тереза – 4-годишният Калоян. Двете деца са настанени в приемни семейства, докато условията в дома на майката не се подобрят.

Тереза е самотна майка. И двамата й родители са починали в рамките на 4 години, а не може да разчита на помощ от бащата на децата. Тя живее в общинско жилище, като от началото на март е без ток.

Сметката, която трябва да плати, за да й пуснат тока, е 400 лева. Тереза дължи още сметки за ВиК и за наем.

До преди няколко месеца Тереза е назначена на работа като чистачка в професионалната гимназия в Кнежа, където е завършила средното си образование. Назначението беше по временна заетост. Работех по 6 часа на ден, но рядко съм получавала 200 лева, разказва 23-годишната жена.

С помощта на приятели и със заеми Тереза успява да отглежда големия си син.

Справях се, докато можех. Не сме оставали гладни, но сме се лишавали от много неща. Много тежко ми беше без ток по време на бременността. Когато беше топло, стояхме навън, а вечер палехме свещ. Една приятелка ми носеше топла вода, за да се изкъпем и си лягахме рано. Най-много ме болеше, че не можех да купувам на сина си играчки и други неща, допълва жената.

Не съжалявам, че децата са при други хора, защото знам, че са нахранени и са на топло. Дълго си говорих със социалните. Те ми обясниха как стоят нещата, какво мога да направя. Предложиха ми и възможността да отида с децата в някакъв център, но това не е вариант за мен, защото центърът е в друга община, а няма да мога да търся и работа, обяснява Тереза.

Двете деца се чувстват много добре. По принцип настаняването в приемни семейства е до 6 месеца, но в разговорите с Тереза се разбрахме, че срокът може да е много по-кратък, ако тя успее да намери постоянен доход, заяви пред Нова телевизия социалният работник, който се занимава със случая на 23-годишната жена.

Преди да ни се обадят от болницата, нямахме представа за положението на майката. Сега от нея се изисква да си покрие задълженията и да има стабилен доход, с който може да издържа децата. Ние също ще й помогнем, категорични са социалните.

Най-голямата ми мечта е да имам работа, да съм на постоянен трудов договор. Вече много хора ми се обадиха и предложиха да помогнат. Много съм им благодарна, казва Тереза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!