Варненската епархия забрани изложба със свещеници

Марина Юнакова 02 април 2014 в 16:46 5011 9

Снимка: Фейсбук

Изложба на художника Калоян Илиев - Кокимото бе забранена по искане на Варненската митрополоия след като творбите, смесващи християнство и еротика, предизвикаха остро възмущение сред духовните служители, съобщава БГНЕС.

Изложбата „Еротична нотка в колелата на християнската машина", изобразяваща православни свещеници с изплезени езици и колажи на християнски светци, скандализира варненския митрополит Йоан, който на свой ред сигнализира кмета Иван Портних.

Искането на Варненската митрополия е достигнало до отдел "Култура" на общината и в крайна сметка предстоящото откриване на изложбата в Градската художествена галерия на 5 април бе спряно.

Забраната на изложбата получи широк отзвук сред художествените кръгове. Фондацията за насърчаване и подпомагане на млади творци в областта на изкуството "Стоян Камбарев" публикува отворено писмо, в което заявява, че подобни актове на цензура спрямо изкуството са присъщи на средновековната „света инквизиция". Според тях цензурата на властта срещу един артист е в практиките на диктаторските режими.

Все още няма официално изявление на кмета на Варна по темата.

През 2011 г. Калоян Илиев - Кокимото беше номиниран за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев" като „едно от най-забележителните млади имена в съвременното ни изобразително изкуство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!