ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу Петьо Петров

OFFNews 26 март 2015 в 18:14 3257 1

Петьо Петров

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу следователя Петьо Петров, популярен още като Пепи Еврото, поради изтекла давност, съобщава БНР.

Предложението за производството беше на Румен Боев, Димитър Узунов, Калин Калпакчиев, Елка Атанасова и Соня Найденова.

Основният мотив на петимата беше решението на Върховния касационен съд, който преди близо два месеца окончателно оправда бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за подкуп.

Върховните съдии записаха в мотивите си, че Петров е осъществил провокация към подкуп, а самият процес е "емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена именно от следователя".

В деня на излизане на присъдата Петров подаде оставка като шеф на Следствения отдел към Софийска градска прокуратура (СГП) и поиска главният прокурор Сотир Цацаров да назначи проверка по случая, за да се види как са работили посочените от съда институции по случая - МВР, ДАНС и прокуратурата.

Оставката му като шеф на Следствения отдел беше приета.

На 5 март 2015 г. Петров поиска да бъде освободен и от длъжността следовател. Това се случи на ВСС, но оставката не бе приета от съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови