ВАС обсъжда искането за отвод на съдии по делото КТБ

OFFNews 27 март 2015 в 09:17 3130 2

ВАС обсъжда искането за отвод на съдии по делото КТБ

В петък петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще заседава по делото за отнемането на лиценза на КТБ.

Очаква се на заседанието да бъде обсъдено искането на Менко Менков – адвокат на фирма "Бромак" на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев.

Искането за отвод на Колев, който лично се зае с делото, е мотивирано с това, че той е председател на ВАС, но и заради негови прояви, които говорели за липса на безпристрастност, като например, че освен съдията-докладчик останалите членове на съдебния състав не били избрани на случаен принцип, а определени от Колев, съобщава БНР.

Оттегляне се иска и заради негови изявления, цитирани в пресата по случая КТБ. Менков иска отвод на съдия Василев, защото е командирован във ВАС, което също създавало съмнения в неговата безпристрастност.

В четвъртък пред журналисти Георги Колев определи искането като несериозно и намекна, че няма намерение да си прави отвод.

"Мотивът за това, че в качеството си на председател бих повлиял сериозно върху решението по делото, аз съм член на състава. Да, разбира се, ще подпиша решението и ще участвам по делото", заяви Колев.

В края на януари в писмо до председателя на ВАС собственикът на "Бромак" Цветан Василев поиска изборът на съдиите по делото за несъстоятелност да бъде направен публично. "По този начин ще покажете на българското общество, на държавите от ЕС и на ЕК, че българското правораздаване е открито, прозрачно, както и че реформата на съдебната система е в реален ход, а не е само имитация и на думи", се посочва в писмото.

Междувременно временните синдици в КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са вписани в Търговския регистър. Това означава, че те могат вече да влязат в банката на мястото на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчев. Техните имена са заличени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови