ВАС заседава за референдума, за който Близнашки събра подписи

OFFNews 17 септември 2014 в 08:13 2908 2

Върховният административен съд (ВАС) ще заседава по отказа на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков да внесе в пленарната зала искането за референдум за промени в изборното законодателство.

Референдумът първо беше поискан от президента Росен Плевнелиев, а после настоящият служебен премиер Георги Близнишашки инициира подписка за свикването му. Близнашки заяви намерение да присъства на делото.

Близо 600 хиляди бяха събраните подписи за референдум с три основни въпроса -  "за" или "против" задължителното, електронното и мажоритарното гласуване.

Проверката на ГРАО обаче стопи подписката до 463 хиляди души. От инициативния комитет очакваха месец, за да отстранят нередностите, но получиха отказ от Михаил Миков.

Ако Върховният административен съд отсъди в полза на жалбоподателите, то председателят на парламента ще бъде задължен да им даде този срок, за да могат да поправят грешките в подписката, но парламент в момента няма, т.е няма председател, което изглежда прави делото фиктивно, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!