Българският съд отказа да предаде Кобляков на Путин

Юлиан Христов 21 октомври 2014 в 11:58 7848 15

Николай Кобляков
Съдът не бил убеден в какво точно руските власти обвиняват дисидента и се съгласи, че има опасност от политическа репресия срещу него.

Софийският градски съд (СГС) отказа да екстрадира руския дисидент Николай Кобляков. 

Кобляков бешe задържан от българските власти на паспортния контрол на летище София на 29 юли 2014 г. заради издадена червена бюлетина на Интерпол.

Първото заседание по делото за екстрадицията му се проведе на 10 септември, но бе отложено от съда, за да бъде изискана от руската страна допълнителна информация относно материално-правните разпоредби, свързани с евентуална амнистия и давност на наказателното преследване.

По-рано днес прокуратурата отхвърли искането на руските власти за екстрадирането на Кобляков заради опасения от политически репресии.

Решението на съда днес беше прието с аплодисменти от поддръжници на дисидента, които бяха дошли в залата. От своя страна Кобляков се поклони.

С уговорката, че се дистанцира от политическото говорене, съдът постанови, че Кобляков е изразявал „гражданска позиция с политически елементи" преди издаването на Европейската заповед за арест и оттам следва да се смята, че наказателното преследване срещу него в родината му може да го постави в утежнено положение именно заради политическите му пристрастия срещу руския президент Владимир Путин. Според решението има риск, който съдът не може да допусне.

Към настоящия момент не са ясни и категорично и обясненията на руската страна за какво престъпление точно е издирван Кобляков. На съдиите не било ясно за какъв вид престъпление се иска предаването на руснака.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Не е ясно обаче дали такова изобщо ще има, след като представителят на СГП обяви искането на прокуратурата за неоснователно. 

Съдът свали забраната Кобляков да напуска страната, но остави в сила мярката „подписка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!