Българският паспорт е сред най-привилегированите в света

OFFNews 18 април 2015 в 17:15 7925 9

Българският международен паспорт е сред едни от най-привилегированите паспорти в света, даващи достъп до повечето държави, сочи проучване на Консултантска финансова фирма Arton Capital.

Те са създали интернет страница с индекс на паспортите, показващи на кое място се нарежда тяхната страна.

Главен критерий, по който се редят държавите, е колко лесно гражданите им могат да пътуват в различни краища на света само с паспорт, без визи или допълнителни документи.

България заема 15-то място наред с Лихтенщайн. Ние можем да пътуваме до 131 страни, без да си вадим виза или допълнителни документи. Това прави българския паспорт на първо място сред посочените страни на Балканите, с изключение на гръцкия, който е на 7 място със 140 достъпни страни.

На първо място са паспортите на САЩ и Великобритания с достъп до 147 страни без виза. Франция, Южна Корея и Германия са на второ място с достъп до 145 страни, следвани от Италия и Швеция. Дания, Сингапур, Финландия, Япония, Люксембург и Холандия се нареждат на четвърто място, а Швейцария е пета.

Аржентина и Израел се класират на 16-то място, точно под България. На последно място 80-то място с достъп до 28 страни са Соломоновите острови, Мианмар, Южен Судан, Сао Томе и Принсипи и палестинските територии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!