Бойко Борисов отказал да подпише меморандума за национализация на пенсиите

Владимир Йончев 16 декември 2014 в 22:23 14553 17

Бойко Борисов и Пламен Димитров.
Бойко Борисов и Пламен Димитров.

Нито премиерът Бойко Борисов, нито синдикатите, нито социалният министър, са подписали договорката, която в неделя вечер беше представена като "меморандум" за промени в пенсионната система.

След късната среща в неделя вечер беше обявено, че се дава възможност за национализация на пенсиите - личните вноски за втора пенсия ще могат да се прехвърлят в НОИ.

Меморандумът беше на 3 жълти листа, разказа пред OFFNews Димитър Манолов от КТ "Подкрепа". Имахме коментари по текста, нанесохме поправки. В края на документа  бяха изредени имената на участниците в срещата и имаше място за подписите им. Понечихме да подпишем, но премиерът Борисов предложи нищо да не подписваме "защото си имаме доверие".

Скандалът, че документът, който легитимира идеята за национализация на пенсиите, която до оня ден нито синдикатите бяха споменавали, нито партиите бяха предлагали, избухна по време на предаването "Референдум" по БНТ тази вечер, макар че зрителите не разбраха предисторията.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов спомена междудругото, че "няма такъв меморандум".

Как така няма, сега разбирам, че имаме новина. Не сте подписали споразумение, а се твърди, че има такова, реагира веднага бившият социален министър Иван Нейков.

Проектозаконът за прехвърлянето на втората пенсия е бил изготвен в министерството на финансите 2 дни по-рано. Вас са ви викнали, само за да го легитимирате постфактум, обърна се към синдикатите другият бивш социален министър в студиото Йордан Христосков.

Думите му предизвикаха силният гняв на шефа на КНСБ Пламен Димитров, който за втори път днес си изпусна нервите в телевизия, но за разлика от гостуването си в Нова телевизия сутринта този път не налетя на бой.

Какво намеквате, кого искате да обидите, имахме среща в министерството на финансите още в събота вечерта, се разбра от накъсаните реплики на синдикалния лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!