Бебе козирог почина в столичния зоопарк

OFFNews 26 август 2014 в 18:18 5401 0

Женски козирог с козлето си.

Снимка Wikimedia.

Женски козирог с козлето си.

Поредно животно почина в Софийския зоопарк - бебе козирог, чиято клетка се е намирала в съседство с клетките на другите 6 животни, които умряха миналата събота и неделя, съобщи "Дарик".

Директорът на зоопарка Иван Иванов твърди, че храната на всички тревопасни животни е спряна от 3 дни и те са само на чешмяна вода.

„Дали сме материали за изследване, те ще покажат”, коментира причините за смъртта Иванов, като според него животните не са показали предварителни признаци на заболяване, но е възможно гъбична инфекция от фуража за храна да е предизвикала трагедията, въпреки че животните не са яли една и съща храна. „Сега е топло, гъбичките могат да се развият много бързо”, уточни той.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отхвърли болестта "син език" като причинител на смъртта на животните.

Свидетелство за това са дали резултатите от първите готови лабораторни проби. Резултатите от останалите изследвания се очакват до края на седмицата.

Органи от починалите животни са били изпратени за вирусологично, бактериологично и токсикологично изследване в Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт "проф. д-р Г. Павлов" (НДНИВМИ) към БАБХ. Изпратени са и проби от храната на животните за изследване за наличие на пестициди и микотоксини, като към момента наличните количества от фуража са под забрана и другите животни не се хранят с тях.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова е разпоредила Зоологическата градина да остане затворена, докато резултатите от изследванията не станат готови.

"Ако се потвърди, че е безопасно, разбира се, че зоологическата градина ще отвори. Това, което ме безпокои изключително много, е състоянието на някои животни: все още не е добро. Разпоредила съм на директора на зоопарка да не пести нито средства, нито екипи, за да може да се направи най-доброто за животните и всички, които могат да бъдат спасени, да бъдат спасени. Разследва се храната, която им е давана, водата, която са пили, пространството, в което са живели. Очакваме намеса, разбира се, и на полицията. Нищо не можем да изключим. Но нека да излязат резултатите. За мен най-важно е да спасим животните, които са болни в момента, и да няма опасност за хората", коментира Фандъкова, цитирана от БНР.

Припомняме ви, че в понеделник на 25 август зоопаркът в София беше затворен заради смъртта на камила, бизон, гаур и няколко крави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови