БАБХ обвини МЗХ, че не дава пари за екарисажите

Николаос Цитиридис 30 октомври 2014 в 16:56 3100 0

Екарисажът в Шумен

Българската агенция по безопасност на храните обвини Министерството на земеделието, че нарочно не се дават средства за нуждите на екарисажите във Варна и Шумен.

От началото на тази година БАБХ е задлъжняла на двата екарисажа с близо 7 млн. лева.

Тази година работата в специализираните предприятия е била в пъти повече от предходните години заради бума на болестта "син език", която погуби хиляди животни у нас.

На пресконференция днес директорът на БАБХ Пламен Моллов заяви, че МЗХ има в отделна за екарисажите сметка 10 млн. лева, но те не достигат до Агенцията и до местата за унищожаване на животински трупове.

Моллов твърди, че е написал поне десет доклада до агроведомството, които са останали без резултат. Той дори каза, че не може да потвърди дали парите са налични действително по сметките или са изхарчени за нещо друго, пише БНР.

От 1 ноември екарисажите във Варна и Шумен заплашиха, че ще преустановят работа, а Моллов предупреди, че това може да доведе до епидемия от болести.

Ситуацията е изключително обезпокоителна, коментира директорът на Агенцията по храните и допълни: Има резервни варианти, които обаче дори не искам да коментирам. Според запознати, единственият вариант е загробване на умрелите животни на място. Това обаче е временно решение на проблема.

Малко след пресконференцията от МЗХ отрекоха да има 10 млн. лева заложени целеви средства, които да бъдат отпуснати на БАБХ.

Оттам оправдаха липсата на разплащане с това, че пари за екарисажите не са били планирани при разписването на бюджета на БАБХ. 

От МЗХ заявиха пред OFFNews, че при следващата актуализация на бюджета ще бъдат поискани пари за пълно разплащане с екарисажите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови