Арестуваха 11 митничари от "Капитан Андреево", пропуснали контрабандни цигари (обновена)

OFFNews 31 март 2015 в 12:50 4578 3

13 митничари и 3-ма гранични полицаи са арестувани на ГКПП "Капитан Андреево" за участие в контрабанден канал за цигари през България. Освен тях са задържани и седем контрабандисти и трима охранители. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Георги Костов.

Схемата е започнала да се разплита в неделя, когато в склад в Пловдив е хванат турски ТИР с фалшиви български номера и контрабандни цигари. Арестувани за 72 часа са петимата наети товарачи, човекът, който ги е наел и шофьорът – турски гражданин. При прегледа на камерите на пункта „Капитан Андреево" е установен още един ТИР с фалшиви номера и нелегални цигари, който е хванат на ГКПП-то. Стоката само в двата камиона е оценена за близо 16 милиона лева.

Схемата е била - до границата на Турция с България ТИР-овете са били с документи, че превозват транзитни цигари през България. На входа на нашата страна на ГКПП „Капитан Андреево“ обаче, турските регистрационни номера били сменяни с български и са ползвани нов комплект документи, според които стоката е била бобини за текстилната промишленост. Има информация, че в последните месеци по тази схема са успели да преминат други 15 ТИР-а от Турция през България, посочи Георги Костов.

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов поясни, че камионите са минавали по време на дежурството на арестуваните митничари и гранични полицаи, те са в ареста за 24 часа, като е възможно не всички да са в схемата, посочи Даскалов. В момента в столицата тече специализирана полицейска операция за още съпричастни към този канал, посочи Георги Костов.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов сподели, че едно от основните неща, с които иска да се пребори, е именно контрабандата на цигари.

Той коментира, че властите в Турция подават сигнали, когато в страната ни влиза контрабанда от цигари. Вече са хванати 4 тира. Схемата около внасянето на контрабанда в България е като организирана престъпност, допълни той. Работят цели смени митничари. Те обаче вече имат информация кои са замесени и Борисов обеща, че всички ще бъдат изгонени от постовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews