Апелативният съд решава за ареста на Цветан Василев

OFFNews 18 септември 2014 в 07:10 5457 1

Софийският апелативен съд ще разгледа жалбата на Цветан Василев срещу искането на прокуратурата за 72-часовото му задържане под стража.

Отмяната на прокурорското постановление за задържане беше поискано от адвокатите на Василев в България. Те поставиха условие на прокуратурата, че Василев ще се върне в страната доброволно, ако държавното обвинение свали искането за ареста му. Постановлението за задържане на Василев, с което се иска той да бъде поставен под полицейско наблюдение за 72 часа е свързано с отправеното искане до Интерпол той за издирването му. 

Като първа инстанция Софийският градски съд (СГС) отхвърли жалбата на Василев, която беше наречена от държавното обвинение "виртуална". Мотивите, с които съдия Иван Коев подплъти решението си, е че всяко задържано лице има право да обжалва законността на ареста или задържането си, но в случая Василев не арестуван и все още се издирва от Интерпол.

Съдът се позова на Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, според която право да обжалват законността на задържането има всяко арестувано или лишено от свобода лице.

Междувременно сръбски съд отне международния паспорт на банкера и му наложи забрана да напуска настоящия си адрес. Българският бизнесмен, който част от сръбските медии определят и като олигарх, е задължен да се явява за подпис всеки ден в най-близкото полицейско управление. Съдът очаква в най-скоро време да получи документите за екстрадирането на Василев. Едва след пристигането на документите от София,сръбският съд ще разгледа производството за екстрадиране на банкера. 

Василев се предаде на сръбските власти на 16 септември. Според адвокатите му той не се е укривал и бил в Сърбия, защото се лекувал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови