Антония Първанова: 75% от българите имат ниска здравна култура

OFFNews 10 март 2014 в 14:40 3437 3

Антония Първанова

„През последните години България е страната с най-ниската здравна култура в Европейския съюз. 75% от хората в страната ни имат нездрава представа за здравословно хранене“.

Това каза евродепутатът и председател на НДСВ д-р Антония Първанова на провелата се днес кръгла маса на тема „Има ли трансмазнини в българските храни?“.

Тя се позова на проучване проведено сред населението в ЕС.

Първанова обясни, че държавата може да работи за повишаването на здравната култура на българина чрез информационни кампании, финансирани по европейски програми.

„Чрез тях ще се даде възможност на потребителя да бъде по-информиран при избора си на храна. Хубаво е по-често да говорим как да не се разболееш, а не само да лекуваме хората“, каза Първанова.

Тя настоява България да започне да обозначава съдържанието на трансмазнини върху опаковките на храните.

От 2 г. европарламентът се бори за отбелязване на съдържанието им на предната страна на опаковките. Първанова призова това да се въведе у нас, без да се чакат общи мерки за ЕС, като подчерта, че това зависи само от парламента.

Тя предложи въвеждането на „светофарна система“: зелен, жълт и червен етикет, за етикетите. Чрез цветовете потребителите се ориентират дали и доколко е вредно съдържанието на храните, които купуват. Такава система има във Великобритания. Зеленият цвят показва, че храната не съдържа трансмазнини.

От Българската агенция по безопасност на храните увериха, че до края на годината ще изпратят становище до ЕК по въпроса за трансмазнините и опаковките.

Най-опасни за здравето са частично хидрогенираните мазнини и индустриално произведените мазнини. Те могат да предизвикат сърдечно-съдови проблеми, да предразположат към рак, диабет, хипертония, затлъстяване.  Такива се съдържат в бишкотите, сухите пасти, вафлите, тестени закуски, чипсовете. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!