Ана-Мария премина гинекологичен преглед в "Пирогов"

Майката на Ана-Мария: Потресена съм от доклада на ДАЗД за 4-то ПУ

Вероника Шербанова 16 октомври 2014 в 14:25 25846 14

Снимка Нова телевизия

Родителите на Ана-Мария

На 13-годишната Ана-Мария беше направен гинекологичен преглед в "Пирогов" в рамките на разследването за сексуално насилие над детето в 4-то помощно училище. Резултатите обаче няма да се оповестяват.

Това заяви пред OFFNews майката на 13-годишната Ана-Мария Радосвета Симеонова.

Гинекологичният преглед, който беше направен по искане на 6-о РУП, е бил с пълна упойка. Резултатите от прегледа обаче няма да се оповестява публично заради започналото разследване. Тази информация ще бъде обявена на по-късен етап, обясни Симеонова.

Потресена съм от доклада на Държавната агенция за закрила на детето за нарушенията в 4-то помощно училище. Явно животът на тези деца струва 1000 лева за Агенцията, коментира майката на детето излезлият в сряда доклад на ДАЗД.

При предварителните ни разговори с ръководството на училището, преди Ана-Мария да бъде записана, ни увериха, че с децата винаги има педагог, че не се отделят от тях. Сега излиза, че децата с часове са оставяни с непедагогически персонал. Явно животът на тези деца струва 1000 лева за ДАЗД, каза Симеонова.

Агенцията оповести в сряда резултатите от проверката си по случая с Ана-Мария. От доклада стана ясно, че от ДАЗД ще потърсят административнонаказателна отговорност на директора на 4-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“, заради което тя може да получи глоба в размер на 1000 лева.

Исканото наказание е заради това, че директорката не е уведомила органите за закрила на детето – Дирекция „Социално подпомагане“, Агенцията за закрила на детето и МВР, за нуждата от закрила на дете, с което са нарушени текстове в Закона за закрила на детето и Конвенцията на ООН за правата на детето, обясниха от Агенцията.

Не съм успокоена. Нещата за нас не са приключили за нас. Ние чакаме отговор на въпроса кой е този човек и искаме нещата да излязат наяве, заяви Радосвета Симеонова.

Този човек е в училището и някой от екипа е наясно какво се е случило. Това мълчание, с което се сблъскваме, е не просто безотговорно, то е страшно, посочи Симеонова.

Искаме да сме сигурни, че това няма да се случи с друго дете и се надяваме да не се е случвало преди. Но там има и деца, които са в безпомощно състояние и които не говорят. Затова отговорният за случилото се с Ана-Мария трябва да понесе наказанието си, каза тя. 

По думите й журналисти са споделили с нея и за оказван натиск върху медиите по случая. 

Майката на 13-годишната Ана-Мария коментира, че през последните седмици се сблъсква със „странна завеса“ във всички институции, когато що се отнася до случая с дъщеря й.

Когато отидох да подам повторно жалба, от 4-то ПУ започнаха да ми обясняват колко пари са дадени за ремонта на училището и колко е реномирано то.

Подобна беше и реакцията на Министерството на образованието и науката, които също наблегнаха на това колко пари са вложени в столичното училище, след като в публикации в медиите се появи информация за сигнала за сексуално насилие над Ана-Мария.

"Приоритет на МОН е цялостната организация на учебния процес в училището. Другото е въпрос на други институции“, обяви тогава зам.-министър на образованието Ваня Кастрева.

Проверки по случая бяха назначени както от МОН, така и от Държавната агенция за закрила на детето, а прокуратурата образува наказателно производство по случая.

Резултатите от проверката на МОН трябва да станат ясни до края на седмицата.

С Ана-Мария вече работят психолози. Тя е преместена и в друго училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!