"Аз подписах "Майце си" да падне. Не съжалявам за това"

Александра Маркарян 21 юни 2013 в 17:28 51046 131

Мариана Банчева и Николай Милошев - зам.-министър и министър в служебното правителство с премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС, архив
Мариана Банчева и Николай Милошев - зам.-министър и министър в служебното правителство с премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС, архив

 

"По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на министерството, за да могат да бъдат обществено, публично достояние. Това, което аз направих е всъщност, че поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работили и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение. Не съжалявам за това решение."

Това заяви заместник-министърът на образованието в служебния кабинет Мариана Банчева в интервю за Дарик.

Скандал предизвикаха предложените програми по един от учебните предмети - български език и литература.

Според тях от изучаваните произведения отпадат: ”Майце си” и “Моята молитва”, „Към брата си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“,  „Хайдути“ от Христо Ботев, липсва цялата му публицистика. "Чичовци" на Иван Вазов също не фигурира в предложените нови програми, нито ще се учи цялата "Епопея на забравените". От учебниците излиза "Тютюн" на Димитър Димов и вместо него се включва "Осъдени души". "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов е заменен с пътеписа "До Желюша с говежди вагони". Отпада най-известното стихотворение на Никола Вапцаров "Вяра". Силно намален е броят на изучаваните произведения от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков. Изобщо не се учи съвременна българска литература.

От програмата отпада дори "Хамлет" на Шекспир, както и "Тартюф" на Молиер, "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма, няма ги Балзак и Стендал.

Целта бе осъвременяване на стандартите на образованието. Учениците не могат да изучават всички произведения на всички автори, обясни Банчева.

Тя се обяви категорично против заявеното намерение от образователния министър Анелия Клисарова да уволни експертите, участвали в изготвянето на новите програми по литература.

„Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи".

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!